Правителството купува офиси за 25 млн. лв. от собственика на чалготеката „Син Сити“

Правителството отпусна 25.4 млн. лева за покупка на имот за нуждите на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ). Имотът е част от сградата, в която се помещаваше бившата чаготека „Син Сити“ и е собственост на хотелиера Красимир Георгиев, припомня „Дневник“.

Имотът е с площ 1641 кв. м и в него е изградена шестетажната административна сграда „Офис парк Централ“. Застроената му площ е 935 кв. м., като представлява част от офис сградата.

Според управляващите сградата покрива основните изисквания на ДКСИ и отговаря на нужди и специфичните изисквания на държавния орган, който осъществява защитата на класифицираната информация. Председателят на ДКСИ Борис Димитров е упълномощен да сключи договора за покупка на съответния имот.

„Офис парк Централ“ е собственост на хотелиера Красимир Георгиев. По данни на „Капитал“ той е собственик на столичните хотели „Централ“ и „Форум“, както и на сградата на някогашния театър „Ренесанс“ на площад „Възраждане“ – последно известен като фолк дискотеката „Син Сити“.

През 2015 г. бизнесменът съобщи, че има намерение да разруши сградата и да построи петзвезден хотел. Оказа се обаче, че зданието е част от групов паметник на културата, обявен през 1976 г. Става въпрос за сгради, които са са включени в така наречените ансамбли, групови паметници на културата, оформили облика на младата българска столица.

След 1989 г. попада в частни ръце, като са правени многократни опити да бъде извадена от списъците със защитени сгради.

След заявените инвестиционни намерения на Георгиев граждани сигнализираха, че покривът на сградата е премахнат, като според тях това ще помогне за по-бързото й рухване. Миналата година пък избухна пожар в постройката.

Източник: Дневник


image0 (9K)