Правителството на Гърция прие важно решение, което касае и българите

Гърция затвори границите си за туристи от тази нощ, съобщи БНТ.

През границата се пропускат само гръцки граждани, чужденци, които пребивават законно в страната, собственици на имоти в Гърция, както и граждани на други страни от ЕС, които пътуват по бизнес, здравословни причини и поради други неотложни нужди. Те трябва да представят доказателствен документ, както и удостоверение за придвижване вътре в страната. При влизане в Гърция трябва да изпратят текстово съобщение да властите в страна, в което да посочат за къде пътуват и по каква причина.

Причина за налагането на тази мярка е големият брой на заболели от коронавирус в Северна Гърция и националната карантина в цялата страна.

Също така всички гръцки граждани, както и постоянно живеещите в Гърция чужденци, както и собствениците на имоти в страната, задължително трябва да покажат на граница при напускане валиден QR код. Той трябва да е попълнен до 24 часа преди пристигането на граничния пункт. Това означава, че QR кодът вече е задължителен и при влизане, и при излизане от Гърция, без значение от транспорта, които се използва.

 


image0 (9K)