Правителството на Меркел се разпада, тя се отказва от лидерския си пост в ХДС

Канцлерът на Германия Ангела Меркел няма да се кандидатира през декември за нов мандат като лидер на своята партия – Християндемократически съюз (ХДС), съобщи BBC.

По-късно самата Меркел обяви на среща на ръководството на ХДС в Берлин, че е готова да се откаже от лидерския пост в партията. Тя обаче настоява да остане канцлер до края на сегашния мандат на федералното правителство – през 2021 година.

Меркел е начело на управляващата партия от 2000-та година насам. 

Припомняме, че вчера по-малкият коалиционен партньор в правителството на германския канцлер отправи ултиматум към консерваторите. Социалдемократите заплашиха, че коалиционният кабинет ще се разпадне, ако до следващата година не се повиши общественото доверие към него.

Заплахата беше отправена след слабото представяне на ХДС на местните избори в провинция Хесен. Християндемократите на Меркел ги спечелиха, но получиха само 27,2% подкрепа, показват предварителните резултати. Това е загуба за тях, защото преди 5 години получиха 38,3 процента в Хесен.

Приипомняме, че преди месец обществената телевизия в Германия – АРД, безпрецедентно поиска оставката на германския канцлер Ангела Меркел.


image0 (9K)