Празници на житената питка и картофа канят гости в Арнаутито и Калояновец

В събота старозагорските села Арнаутито и Калояновец посрещат гости и празнуват. В Арнаутито на почит ще е житената питка, в Калояновец – картофът.

Пето издание на завладяващия празник на житената питка ще се проведе в старозагорското село Арнаутито. Той започне в 18,30 часа на 21 август в центъра.

Ще бъде представена богата изложба с кулинарни изкушения, дело на местните домакини, които ще могат да бъдат дегустирани от присъстващите. За доброто настроение на гостите на тематичния празник ще се погрижи оркестър „Липите“ с ръководител Мирослав Маринов.

Около бейски чифлик се заражда старозагорското с. Арнаутито

„Акцент тази година поставяме върху децата и житената питка“, разказа секретарят на читалището Желка Цонева. Ще има онлайн конкурс за детска рисунки, а хлапетата участници в него, вече са пратили творбите си. Всички участници в надпреварата ще бъдат отличени с грамота за участие, а трите най-добри ще получат и награди.

„Отглеждането на житни култури е характерно за земите на селото.Това е причината и фестивала да бъде посветен на житената питка“, допълни още Цонева.

За трети път в старозагорското село Калояновец пък, ще се състои единственият у нас Празник на картофа. Неговият начален час също е 18.30 ч., мястото – на площада. Програмата предвижда целият ден да бъде наситен с редуване на състезателна, изложбена и музикална част.

По време на чума е основано старозагорското село Калояновец

„Кулинарни специалитети от картофи“, приготвени от местни домакини, ще участват своеобразното състезание. Вкусните ястия ще могат да бъдат дегустирани от посетителите. Организаторите от НЧ „Възраждане 1927“ с. Калояновец и ПК „Успех“ с. Калояновец са предвидили конкурс за „Детска картофена фантазия“ и изложба на „Картофи с причудливи форми“. Сред изненадите е и състезание за надяждане с картофени кюфтета.

„Многострадална Геновева“ е първото „театро“ в някогашното с. Джамбазето, днешно Калояновец

Музикален поздрав към жителите и гостите на празника ще отправят оркестър „Стара Загора“ със солист Доротея Жекова.

Изящна резба от самоковски майстор краси храма в с. Калояновец

„Всяко семейство отглежда този зеленчук в двора си. Той присъства на трапезата и зиме, и лете, и в делник, и в празник. Блюдата с него са повече от 3000 и са не само вкусни, но и полезни. Салати, супи, предястия, основни ястия, че и десерти – всеки може да разкрие своята кулинарна сръчност и способност“, казват организаторите.

 


image0 (9K)