Пращат Динко от Ямбол на прокурори в София, заради публичните му закани

Районната прокуратура в Средец е преценила, че има достатъчно данни за престъпление и е препратила преписката срещу Динко Вълев от Ямбол в Софийската районна прокуратура. Това съобщават от Българския хелзинкски комитет (БХК), които подадоха сигнала срещу здравеняка, който пръв се прочу, че обикаля границата да лови мигранти. Според обвинителите от Средец са налице достатъчно данни за престъпление по чл. 162, ал. 1 от НК – подбуждане към дискриминация, насилие и омраза, основани на раса, народност и етническа принадлежност, осъществено в условията на продължавано престъпление, чрез слово и чрез средства за масова информация. Преписката бе образувана по открит сигнал на БХК. От постановлението на РП – Средец става ясно, че на 14 февруари 2016 г. Вълев се е обадил на телефон 112, за да съобщи, че е задържал на черен път между с. Долно Ябълково и Белеврен 16 чуждестранни граждани – 15 възрастни и едно малко дете/бебе. На операторите Вълев заявил, че ще „запука“ и „изпише“ някой от задържаните, а на записа се чува и как крещи на английски език „Всички долу“, как псува, как се заканва, че ще убие един „циганин“ и че „ще ги поударя малко…“ и „ще ги лопам“. Съгласно постановлението на прокурор Маджарова цялостното поведение на Вълев е дискриминационно и това представлява състав на престъпление, защото няма данни той да страда от психическо заболяване. Господин Вълев (както е името на Динко, б..р.) е действал с формирани стереотипни пристрастия и предразсъдъци. Извършените от него действия са в резултат от опростената му представа за действителността, приписваща на бежанците определени характеристики, единствено поради обстоятелството, че са бежанци и пренебрегваща индивидуалните им качества. Отделно от това той е действал в резултат от предварително генерално формулирано убеждение за ценността на определена обществена група – най-общо наречена бежанци, изградено върху пряка или непряка оценка за нея“, пише прокурор Маджарова.

Обвинението приема, че твърденията на Вълев, че в България „навлизат сирийци, джихадисти и талибани“ и че бежанците са агресивни и българската нация ще изчезне, представлява проповядване или подбуждане към омраза и дискриминация. „Много важно е да се акцентира и на обстоятелството, че ефектът от изявленията на Вълев е голям, тъй като те са излъчени по достъпни в цяла България електронни медии и фейсбук, което пък действително му е осигурило голяма аудитория…(Правото на свобода на изразяване) включва изразяването на мнение и разпространяването му, но то не е абсолютно и е съпроводено със специални задължения и отговорности и може да бъде ограничавано за зачитане на правата и доброто име на другите. По-специално това право не включва пропагандирането на омраза, ненавист, враждебност или унижаване на основата на етнос, раса, религия и други признаци“, произнася се прокурор Маджарова.

Защо обаче случаят отива в София?
РП – Средец смята, че резултатът от престъплението е довеждането на дискриминационните изявления до знанието на трети лица, а това е осъществено в ефира на телевизия бТВ със седалище в София. По тези причини РП – Средец препраща преписката на Софийската районна прокуратура като местно компетентна да се произнесе.

Още по темата четете ТУК

Източник: http://clubz.bg/


image0 (9K)