Преговорите са на пауза, докато руската офанзива се засилва

Преговорите са на пауза, докато руската офанзива се засилва

Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK

Дипломатическите усилия за прекратяване на войната в Украйна не показаха напредък в понеделник, след като боевете за столицата се засилиха, а руски ракети унищожиха самолетен завод и жилищна сграда в Киев и телевизионна кула в западния град Ровно.

В понеделник в центъра на Киев отекваше равномерен тътен от артилерийски огън, докато украинските преговарящи се срещаха с руските си колеги чрез видеовръзка. Преди разговорите в понеделник руските и украинските преговарящи звучаха положително, но в понеделник следобед Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, заяви, че срещата е спряна и ще бъде подновена във вторник.

Подоляк заяви, че преговарящите ще се съсредоточат върху постигането на прекратяване на огъня, незабавно изтегляне на руските войски и гаранции за сигурността на страната. „В преговорите беше направена техническа пауза до утре“, написа Подоляк в Twitter. „Преговорите продължават“.

Още по темата

Междувременно съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан оказа натиск върху високопоставен китайски служител относно сближаването на Пекин с Москва по време на интензивна, седемчасова среща в Рим в понеделник, за която съобщиха американски представители.

Близо три седмици след началото на войната Русия завзема територии в южната част на Украйна, но е спряна около столицата Киев и на други места. Все по-често нейните сили прибягват до бомбардиране на жилищни райони и гражданска инфраструктура в опит да сломят украинската съпротива.

Двама души бяха убити, а 12 бяха ранени, след като в понеделник снаряд се заби в девететажна сграда в квартал Оболон в Киев, съобщиха украинските военни. Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна съобщи, че сградата е била поразена от вражески обстрел.

Москва засили и ракетните атаки, за да демонстрира, че може безнаказано да нанася удари по цялата територия на страната. Министерството на отбраната на Русия съобщи, че в понеделник е използвало високоточни боеприпаси, за да унищожи склад за боеприпаси в самолетния завод „Антонов“ в Киев.

Украинските власти потвърдиха, че ударът е засегнал централата и че пожарникарите са овладели огъня в нея. Не се съобщава за жертви.

В Западна Украйна руски ракети разрушиха телевизионна кула в град Ривне, като по данни на областния управител са загинали девет души. До вечерта радио- и телевизионните услуги бяха възстановени, съобщиха официални лица.

Жертвите сред цивилното население вероятно ще нараснат рязко, тъй като боевете се пренасят от отдалечените предградия все по-навътре в градовете, а руското тежко въоръжение се насочва към сградите, за да унищожи украинската съпротива.

Медицинският персонал в болниците в Киев казва, че огнестрелните рани, които бяха едни от най-разпространените в началото на инвазията, са заменени от рани от шрапнели, причинени най-вече от руската артилерия и ракетни системи за залпов огън.

Срещата в понеделник в Рим между Съливан и Ян Дзиечи, високопоставен представител на Китай в областта на външните работи, се състоя, след като в неделя американски официални лица заявиха, че Русия се е обърнала към Китай за икономическа и военна помощ във войната си в Украйна.

В понеделник говорителят на китайското външно министерство Дзао Лицзян отхвърли съобщенията за руското искане като дезинформация и злонамереност. „Най-важният приоритет сега е всички страни да проявяват сдържаност, за да деескалират и охладят ситуацията, вместо да подклаждат напрежението“, заяви Дзао.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия не е искала помощ от Китай в Украйна, като добави, че специалната военна операция на Русия, както тя нарича войната, „върви по план и ще бъде завършена навреме и в пълен обем“.

Срещата между Съливан и Ян е включва;а обширни дискусии, свързани с войната, но представители на администрацията отказаха да обсъждат каквито и да било резултати.

„В този момент има голяма тежест и мисля, че разговорът отрази интензивността на това“, заяви високопоставен американски служител, цитиран от Wall Street Journal.

„Наистина сме дълбоко загрижени относно сближаването на Китай с Русия в този момент и съветникът по националната сигурност беше директен относно тези опасения и потенциалните последици и последствия от определени действия“, каза служителят.

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки подчерта това послание, като намекна, че САЩ ще предприемат действия срещу Китай, ако той помогне на Русия. „Бяхме категорични, че ще има последствия“, каза тя на брифинг в Белия дом.

Китай заяви, че разбира съображенията за сигурност, на които се позовава Русия, за да оправдае инвазията си. Той също така се въздържа при гласуването в ООН, осъждащо руската агресия миналия месец. Но Пекин се дистанцира от конфликта по други начини и многократно призова за прекратяване на сраженията.

И докато администрацията на Байдън се чуди как да окаже допълнителна подкрепа на Киев, президентът на Украйна Володимир Зеленски ще направи виртуално обръщение към членовете на Конгреса в сряда. Украинският президент призовава за повече помощ от западните съюзници, а много американски законодатели настояват администрацията на Байдън да предприеме допълнителни действия.

САЩ и Европа наложиха редица икономически санкции на Русия, а НАТО изпраща големи количества оръжия на Украйна, но Байдън заяви, че американските военни няма да влязат в Украйна.

Белият дом обсъжда евентуално пътуване на Байдън до Европа през следващите седмици, съобщиха в понеделник запознати с въпроса. През миналата седмица вицепрезидентът Камала Харис пътува до Полша и Румъния, където потвърди подкрепата на САЩ за НАТО и украинския народ.

Междувременно високопоставен служител на отбраната на САЩ заяви в понеделник, че Русия е изстреляла повече от две дузини крилати ракети от бомбардировачи с далечен обсег на действие, прелитащи над собственото ѝ въздушно пространство, по време на въздушния удар в неделя по украински военен тренировъчен център близо до полската граница, при който загинаха 35 души.

Ударът, нанесен на 10 мили от Полша, бележи ескалация на настъплението на Москва. Голяма част от военната помощ от Запада – един от най-големите трансфери на оръжия в историята – преминава през Полша в Западна Украйна, което е част от тънката линия, по която САЩ и техните съюзници от НАТО вървят между оказване на военна помощ за Украйна и предоставянето на войски или налагането на забранена за полети зона, за която Украйна призова. Пентагонът и НАТО отхвърлиха тези призиви, като се позоваха на логистичните предизвикателства и риска от влизане в пряк конфликт с руската армия.

Използването на собственото въздушно пространство от страна на Русия за нападението в неделя е пример за границите на забранената за полети зона над Украйна, заяви в понеделник високопоставен представител на отбраната на САЩ.

Въоръжението, доставено на Украйна от САЩ и европейските им съюзници – особено противотанковите и зенитните оръжия – изигра важна роля за ограничаване на напредването на руските сухопътни войски, които понесоха тежки загуби в северната част на страната, докато се опитваха да обкръжат Киев.

Настъплението на руските сухопътни войски около Киев и източния украински град Харков изглежда се забавя, докато войските на Москва преминават към нанасяне на удари по гражданска инфраструктура и жилищни райони от разстояние.

В южната част на страната Русия напредва по-бързо, подпомогната от предишното си военно присъствие на Кримския полуостров, който анексира през 2014 г., и от по-благоприятния терен.

Руски правителствени служители заявиха в понеделник, че Крим и украинският регион Донбас, контролиран от проруските сепаратисти, са свързани със сухопътен коридор, което, ако е вярно, ще осигури на Москва по-широк контрол над по-голяма част от континентална Украйна.

Руснаците са обсадили град Мариупол, разположен между двата региона, като са поставили защитниците му в по-тясна зона на бойни действия.

Руската държавна информационна агенция „РИА Новости“ цитира Георги Мурадов, постоянен представител на Русия в Крим и вицепремиер на кримското правителство, който казва, че „Крим и Донбас вече са свързани със сухопътен коридор през територията на Украйна“ и че „магистралата от Крим до Мариупол е взета под контрол“.

В Киев правителството отрече руснаците да са осигурили такъв коридор.

„В действителност руските войски са далеч от създаването на коридора“, заяви Олексий Арестович, съветник на украинския президент. „За да заработи подобен „коридор“, е необходимо Мариупол да падне“. Той каза, че руснаците ще трябва също така да овладеят гражданската съпротива в регионите, номинално завладени от руските войски: „Досега нищо подобно не се е случило“.

https://www.investor.bg/


image0 (9K)