Преговорите с Турция за членство в Европейския съюз да бъдат „замразени“

Преговорите за пълноправно членство на Турция в Европейския съюз да бъдат „замразени“. За това се настоява в резолюция на Европейския парламент, която беше приета днес. Документът беше одобрен с гласовете на 479 европейски депутати. Против се обявиха 37 парламентаристи, а 107 души се въздържаха от гласуване.

Резолюцията на Европарламента няма правна сила и нито Европейската комисия, нито националните правителства са длъжни да се съобразят с нея.

Ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини заяви пред Европейския парламент, че отношенията между Анкара и Брюксел са на кръстопът. „Ако Турция върне смъртната присъда, това ще бъде ясен бъде сигнал, че страната не изпитва желание да бъде член на европейското семейство“, каза тя пред депутатите.

Турският президент Реджеп Ердоган още вчера заяви, че каквото и да бъде решението на законодателите на 28-те, то няма да има значение за неговата страна. Анкара и Брюксел подписват споразумение за асоцииране през 1963 година, но преговорите започнаха едва през 2005-а. Към днешна дата Турция е затворила 19 от 35-те преговорни глави.

 


image0 (9K)