Преди 109 години България отново се появява на картата на Европа – честваме Деня на Независимостта

Днес честваме Деня на независимостта на България. Това е актът, с който преди 109 години на практика страната ни отново се появява на картата на Европа след петвековно османско владичество.

Независимостта на България е провъзгласена с манифест на 22 септември 1908 г., който цар Фердинанд прочита в двора на църквата „Св. Четиридесет мъченици” в старопрестолния град Търново.

Провъзгласяването на независимостта на България е политически акт, извършен от правителството на Александър Малинов. С него се отхвърля васалната зависимост на България от Османската империя, наложена й от Берлинския договор.

За честването на 109 години от събитието преди обед ще бъде изнесен от Плевенския музей манифестът, с който княз Фердинанд обявява Княжество България за независимо Българско царство.

Празникът в Търново започва с празнична света литургия.

„Противопоставянето на нашите празници и тяхното съотнасяне е абсурдно, те са взаимно обвързани”, смята историкът Пламен Павлов по повод споровете дали 3 март или 22 септември трябва да бъде национален празник на България.

По думите му въпреки че съединението на страната ни е готвено в тайна, в Търново хората са усещали, че нещо става.

„От историята има истински смисъл, когато разбираме какво ни казва за нас днес или утре”, смята Евгений Дайнов. По думите му идеята на независимостта е да не изпълняваш чужда воля, а своята и сам да взимаш решения.

Стара Загора отбелязва Независимостта на България с общоградски ритуал


image0 (9K)