Представителството на Европейската комисия в България присъди специална награда на старозагорско училище

На СУ „Христо Смирненски“ – Стара Загора, за втори път е присъдена Специалната награда на Представителството на Европейската комисия в България за изключително и ефективно изпълнение на проект „Аптека под небето“, с който училището участва в националния ученически конкурс „Посланици на здравето“.

[ad id=“225664″]

На 28 юни на госпожа Валентина Спасова – главен учител, преподавател по биология и здравно образование и ръководител по изпълнение на проекта, са връчени грамоти и предметни награди. На награждаването в Министерството на здравеопазването присъства проф. д-р Николай Петров – министър на здравеопазването, и представители на други министерства – партньори в рамките на конкурса.

[ad id=“255238″]

На 17 октомври учениците, участвали в реализирането на наградения проект, посетиха Дома на Европа в София. Там те се запознаха със структурата на Европейския парламент и функциите на Европейската комисия, активно се включиха в дискусията за ролята на младите хора в съвременния свят. Приятни емоции предизвика у тях и проведената занимателна игра, целяща да затвърди получените този ден знания. Интересно поднесената информация от млади хора, работещи в Представителството на Европейската комисия, ги накара да осъзнаят, че мечтите и целите на всеки човек са осъществими, стига той да има нужното образование, воля и упоритост. Голям интерес предизвика сред учениците и изложбата на кино-снимачна техника от миналия век, която те разгледаха. Под ръководството на професионален екскурзовод се проведе и туристическа обиколка за разглеждане забележителностите в центъра на столицата.

СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора участва три поредни години в Националния ученически конкурс, организиран от Министерството на здравеопазването, като завоюва две специални награди – през учебната 2014/2015 г. за изпълнение на проект „Бъди разумен. Живей без тютюнев дим“ и през 2016/2017 учебна година за реализиране на проект „Аптека под небето“.

През 2015/2016 г. заслужи първото място за забележително и оригинално изпълнение на проект „Лицата на здравето“.

През всички тези години ръководител по изпълнение на оригиналните проекти е г-жа Валентина Спасова. Благодарение на съвместната дейност на учители, ученици и родители, със съдействието на училищното ръководство в лицето на г-жа Пенка Трандева – директор на училището, стъпка по стъпка учениците разбраха ползата от един по-добър и здравословен начин на живот.

В процеса на игри и учене те се докоснаха до очарованието на българската природа, осъзнаха колко е важно да познават свойствата на лечебните растения, да ограничат тютюнопушенето и употребата на лекарствени средства, да спазват принципите на здравословното хранене.


image0 (9K)