Президентът: Органите, които следят за наличие на корупция, трябва да бъдат пример за чистота

„Снел съм доверието от председателя на Антикорупционния орган, редно е, докато не се установи истината, той да бъде най-малкото встрани.“ Това каза президентът Румен Радев във връзка с оттегленото доверие от председателя на КПКОНПИ и във връзка с днешния призив на премиера Бойко Борисов да излезе отпуск, предаде „Фокус“.

„Винаги съм твърдял, че ако искаме да имаме правова демократична и просперираща държава, трябва да водим борба с корупцията по високите етажи на властта. Затова и свиках вчера КСНС. С писмата и исканията за докладите, които изисквам за този съвет, на практика – да, съм снел доверието от председателя на Антикорупционната комисия. Изпратих писмо с искане за доклад към неговия заместник. Считаме, че така е редно, докато не се установи с едно пълноценно разследване истината, е редно той да бъде най-малкото в страни“, каза Радев.

Важно е органите, които следят за наличие на корупция, да бъдат пример за чистота, подчерта президентът.

„Имаме проблем. Той е сериозен. Това е проблем на доверието в държавността и, както виждате, как реагират партиите в момента – с оставките те казват, че проблемът е приключен. Той може да е приключен за партиите, но не трябва да бъде приключен за държавата. Ако искаме да имаме убеденост, че имаме истински функционираща правова държава – който се е отклонил от закона, съответно към него трябва да бъде подходено с цялата строгост на закона. Това е моето категорично мнение“, заяви Радев.

„Въпросът е не на този съвет само да разглеждаме какви мерки да бъдат прилагани в това отношение, въпросът е да отиваме много по-надълбоко. Това, за което винаги съм настоявал – не да вземаме мерки спрямо нарушителите само, а да създаваме такава среда, която да бъде безкомпромисна и да не допуска корупция. Това означава прозрачност, отчетност и отговорност на управлението, ясни механизми, пълна прозрачност при разпределяне на публични средства, открити процедури с ясни критерии и равен достъп за всички“, посочи президентът.

По думите му трябва да се борим корупцията с всички възможни условия и механизми.

„И много е важно органите, които следят за наличие на борба с корупцията, да бъдат пример за чистота. Аз мисля, че вече започва един процес на очистване и на оздравяване на тези органи. Без здрава съдебна система, нямаме правова и просперираща държава“, допълни държавният глава.


image0 (9K)