Президентът Радев поиска от кабинета гаранции за приемането в Шенген до Нова година

Президентът Радев поиска от кабинета гаранции за приемането в Шенген до Нова година

Президентът Румен Радев призова управляващите да гарантират до Нова година пълноценното приемане на страната ни в Шенген. Той говори в петък пред журналисти на летище „София“ малко преди да отпътува на официална визита в Косово.

Това е първият път, в който се споменава подобен срок и не е официално изискване за това България да влезе в Шенген.

По-рано през декември Унгария заплаши, че ще наложи вето на присъединяването на България към Шенген, ако София не премахне нововъведена такса върху транзита на руски газ. Тя беше гласувана в парламента в началото на октомври и освен Унгария, засяга още Сърбия, Австрия и доставчика Русия. След заплахата от вето, в понеделник депутатите гласуваха на първо четене таксата да отпадне.

В резултат Унгария каза, че ще оттегли възражението си срещу присъединяването на България към Шенген, когато българският парламент окончателно премахне таксата и законът за това бъде публикуван в държавен вестник.

Радев в петък обаче определи този развой на ситуацията като „дипломатически скандал“, който „не вкара и една стотинка в бюджета, за сметка на това ни злепостави като ненадежден партньор в Европа“, каза държавният глава, цитиран от БТА.

Преговорите между България и останалите членки на безмитната зона и Европейския съюз продължават от години. Поставянето на условия и изисквания, както и постигането на договорки между държавите е обичайна процедура.

През октомври България въведе нова транзитна такса от около 20 лв. за MWh руски газ, което предизвика силни критики от страна на Унгария, която получава 4,5 милиарда кубически метра газ годишно от Русия. Основното количество газ минава през България и Сърбия.

По-рано в петък Нидерландия вдигна ветото си върху присъединяването на България. Така Австрия остана единствената държава, която се противопоставя на това. Малко по-рано Виена съобщи, че има готовност за частично вдигане на своето вето.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)