Премиерът Бойко Борисов с важна информация за българите, които ще пътуват до Гърция и Сърбия

От 1-ви юни ще пътуваме до Гърция и Сърбия без задъжителна карантина. Това ще важи за бизнес, семейни, санитарни и транспортни връзки.

Това съобщи днес министър-председателят Бойко Борисов след четиристранен видеоконферентен разговор по негова инициатива с президента на Сърбия Александър Вучич, както и с премиерите на Гърция – Кириакос Мицотакис и на Румъния – Лудовик Орбан. Лидерите са обсъдили облекчаване на мерките срещу коронавируса, които засагят пътуването на гражданите на всяка една от четирите страни на територията на другите три държави.

Преминаването ще става със специални декларации, съобщи премиерът Борисов.

„На границите ще има декларация, семпла, с трите имена, в която ще пише: нямам симптоми, не съм под карантина, запознат съм със съответната епидемиологична обстановка и пътувам на собствен риск. Трябва да се впише и телефон за контакт“, обясни Бойко Борисов.

„Румънското правителство е в оставка и се надяваме да вземат решение, което да е в унисон с тези, които взехме трите държави и да премахнем тази 14-дневна карантина, която спъва доста от работата“, каза министър-председателят.

„Целта е да бъдат създадени условия за пътуване и възстановяване на туризма между гражданите на четирите страни, без налагането на 14-дневна карантина, но в същото време като се спазват всички хигиенни изисквания за сигурност и възпиране на коронавируса“, коментира премиерът Борисов.

 

 


image0 (9K)