Премиерът Бойко Борисов участва във важно заседание на лидерите на страните от ЕС

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Брюксел за важна среща на лидерите на страните от Европейския съюз.

Министър-председателят ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет, което започва днес. Това е първата присъствена (лична) среща на европейските лидери след началото на пандемията от новия коронавирус.

В Брюксел държавните и правителствените ръководите ще обсъдят План за възстановяване на Европа в отговор на кризата, породена от коронавируса Covid-19.

Преди началото на срещата премиерът Борисов изрази надежда, че още днес Европейският съвет ще успее да постигне споразумение по бъдещия бюджет на Европейския съюз.

„Искрено се надявам въпреки различията днес да имаме вече постигнато споразумение“, посочи министър-председателят в Брюксел, цитиран от БНР.

По-рано той подчерта, че днешната среща е изключително важна за приемането на Многогодишната финансова рамка – Кохезионна и Селскостопанска политика, грантове, заеми.

Предложението на Европейската комисия се основава на 2 стълба – нов финансов инструмент за възстановяване „Следващо поколение ЕС“, който е на стойност 750 милиарда евро и Многогодишна финансова рамка, на стойност 1,100 трилиона евро.

За България приоритетни остават Кохезионната и Общата селскостопанска политика. Страната ни ще настоява за амбициозното им финансиране, съобщават от правителственият пресцентър.

 

 


image0 (9K)