Премиерът Борисов: България ще получи повече пари от ЕС – близо 29 милиарда евро

След изтощителни преговори, които продължиха повече от 4 денонощия в Брюксел, лидерите на страните от Европейския съюз постигнаха споразумение за бюджета на Евросъюза за следващите 7 години, както и за Плана за възстановяване от кризата с коронавируса.

„Положихме огромни усилия и всички сме на прага на силите си. Общият размер на средствата по Многогодишната финансова рамка (МФР) и пакета „Следващо поколение“ – сиреч, бюджета за следващите години, за България е близо 29 милиарда евро. Това са повече пари в новия бюджет. И сме една от малкото страни, които ще получат повече пари по новата МФР – около 1 милиард евро повече…“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който участва в преговорите в Брюксел. Той изтъкна противоречието – да му се иска оставката, когато е защитил правото на нашата страна да получи близо 2 милиарда лева повече, на фона на „окастрянето“ на бюджета на Европейския съюз с 62 милиарда евро.

„Не само се запазват средствата по Кохезионната политика и Общата селскостопанска политика, което беше нашата „червена“ линия. Особено важно е, че успяхме да договорим запазване на нивото на европейското финансиране по тези две политики. За Кохезионната политика са заложени 9 млрд евро – близо 18 милиарда лева –  с 800 милиона евро повече от настоящите. Това е важно за постигане на основните ни цели – конкурентоспособност, растеж и заетост“, заяви премиерът.

„Най-голямата битка, която се води и си разваляхме на няколко пъти отношенията, но… За първи път, за България са предвидени допълнителни целеви средства в размер на 200 милиона евро за слабо развитите региони – Севера и Северозапада“, изтъкна Бойко Борисов.

Друг много важен момент за България е финансирането по Фонда за справедлив преход – половин милиард евро са предвидени за нашата страна по него. За защита на външната граница на Европейския съюз, България ще получи общо над 200 милиона евро.

„Всички колеги казаха, че тази подкрепа за България е заслужена“, отбеляза премиерът Борисов, на когото европейските държавни и правителствени ръководители благодариха за конструктивния подход и помощта, която той е оказал в хода на преговорите в Брюксел, информира БНТ.

 

 


image0 (9K)