Премиерът Борисов: За мен Балканите са приоритет

„След споразумението, което подписахме на 1 август, се радвам, че с министрите си днес сядаме на една маса. За мен темата Балкани е приоритет и днешната среща е доказателство за развитието на отношенията ни“. 

Това заяви премиерът Бойко Борисов в началото на съвместното заседание на правителствата на България и Македония, което се провежда край македонския град Струмица.

[ad id=“263680″]

Нашето и македонското правителство обсъждат българската подкрепа за европейската интеграция на страните от Западните Балкани.  Тема на разговорите е и развитието на инфраструктурата и подобряването на свързаността – транспортна, дигитална, телекомуникационна… Коментират се и конкретни проекти за сътрудничество – в областта на отбраната, туризма, кадастъра и сътрудничеството при бедствия.

Посещението на българска делегация в Македония започна със среща на четири очи между министър-председателите Бойко Борисов и Зоран Заев във Водочкия манастир. Македонският премиер го определя като едно от най-красивите места на родния му град – Струмица.

Преди началото на пленарните разговори Борисов и Заев положиха венци пред паметника на Борис Трайковски – президент на Република Македония в периода 1999-2004 година.

[ad id=“225664″]

В присъствието на двамата премиери беше подписан и Меморандум за разбирателство. Той предвижда да се намалят цените на роуминга между България и Македония. Подписите си под документа поставиха министър Ивайло Московски и неговият македонски колега Дамян Манчевски.


image0 (9K)