Премиерът Борисов първи в новия дворец на Ердоган

На 13 юни, навръх рожденния си ден, премиерът Бойко Борисов пристига на посещение в Турция. Той е първият държавник, който ще бъде приет в новия президентски дворец на Ердоган.
Борисов и турският премиер са договорили срещата по телефона, докато са обсъждали актуални въпроси между двете страни. Премиерът на Турция, Бинали Йълдъръм тогава е поканил българския си колега да посети Турция, за да продължат разговорите.

[ad id=“225664″]

В Анкара премиерът на България ще бъде приет от турския президент Реджеп Тайип Ердоган в двореца Бештепе. В разговорите се очаква да бъде обсъдено сътрудничеството между България и Турция, като акцент ще бъде поставен върху стабилността и развитието на региона.

Мигрантската криза и спазването на договореностите за намаляване на бежанския поток също се очаква да бъдат предмет на разговорите.

Борисов посещава Анкара непосредствено след визита в Берлин, където заяви, че е готов да посредничи за подобряване на отношенията на Анкара с Брюксел.

Веднага след разговорите с Ердоган в Анкара още същия ден вечерта Борисов ще пристигне в Истанбул. Там той ще присъства на ифтар (вечеря, давана по време на месеца Рамазан, с която се прекъсва дневният пост на мюсюлманите) в негова чест, който ще даде премиерът Бинали Йълдъръм.

Вечерята ще се състои в исторически обект на Турция – кьошка на Вахдеттин на азиатския бряг на мегаполиса в квартала Ченгелкьой. Кьошкът е бил имение на последния османски владетел – султан Вахдеттин (Мехмед IV), преди той заедно с османската династия да бъде изпратен в изгнание от Ататюрк.

През 50-60-те години на миналия век кьошкът е изоставен, в следствие на което се разрушава. През 1984 година е обявен за исторически и културен паметник. Днес имението е сред най-строго охраняваните национални обекти. Кьошкът има писта за хеликоптери и голям автомобилен парк, с два входа от различни места.

Източник: dir.bg


image0 (9K)