Приклучи вулканичното изригване на остров Палма

Вулканичното изригване на остров Палма (част от Канарските острови) приключи, съобщиха официално местните власти, цитирани от РИА Новости.

„Това, което искам да кажа днес, може да се каже с няколко думи… – изригването приключи. То приключи на 13 декември следобед. Когато научният комитет потвърди наличието на знаци, които дават увереност, няма лава, няма пирокласти, няма значителни газове, няма значителни земетресения, няма трусове, няма значителни деформации. Изригването продължи 85 дни и 8 часа“, каза Хулио Перес, съветник по публична администрация, правосъдие и сигурност към правителството на Канарските острови.

Според него размерът на щетите е „огромен“, докато краят на изригването „не означава край на извънредната ситуация“, нивото на опасност ще остане „червено“.

Според плановете на властите местните жители, чиито къщи не са напълно разрушени от лавата, ще могат да започнат да се връщат в тази зона през първата половина на януари, преди това е необходимо да се възстановят основните услуги, като водо- и електроснабдяване.

Изригването на хребета Кумбре Виеха е най-дългото в историята на остров Палма, информира „Фокус“.

Вулканичното изригване започна на 19 септември. В началото на миналата седмица вулканът спря видима дейност, но експертите не бързаха да направят официално изявление за прекратяване на изригването, изчаквайки да изтече определено време, през което дейността няма да се възобнови. По време на изригването лавата покри над 1200 хектара, над 1600 сгради бяха разрушени, предимно жилищни сгради, 74 километра пътища бяха повредени, повече от седем хиляди души бяха евакуирани.

Източник: https://www.dnes.bg/……………


image0 (9K)