Продават ли търговците стари бележници

Димитър Маргаритов: „Нарушителите от кампанията за миналогодишната учебната година са си научили уроците”

„До момента имаме по-скоро спорадични нарушения, включително и нелоялни търговски практики. Не бих казал, че са повече от 10-20 случая. Това може да звучи малко, но нека приемем, че е и оптимистична тенденция. След като миналата година санкционирахме тези, които си бяха позволили да спекулират на гърба на родителите, през тази година констатираме, че същите те са привели своето поведение в съответствие с изискванията на законодателството. Резултатите от нашата дейност показват, че превенцията е не по-малко важна по отношение спада на нарушенията“, заяви Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП)

От началото на септември КЗП извършва активни проверки на стоки за ученика в търговската мрежа на територията на цялата страна и в онлайн пространството.

„Следим пазара внимателно и обръщаме особено внимание на стоките, които непосредствено са свързани с учебния процес. Поставяме акцент на бележниците и личните карти.
Миналата година имаше едно фрапантно нарушение, което ние хванахме навреме, за да можем да предотвратим повече родители да бъдат измамени.
Търговците ги принуждаваха да закупуват ученическите документи – бележниците и личните карти, в комплект с подвързия, което вдигаше многократно техните цени. Действително това не се усещаше много на фона на всички останали разходи за подготовката на ученика, но все пак е една нерегламентирана печалба, която беше за сметка на нас потребителите”, коментира Маргаритов.

Маргаритов обясни, че когато инспекторите установят предлагане на стари бележници, издават задължителни предписания за преустановяване на тази практика. „Най-важното не е да се стигне до тежка глоба, а всички родители да имат възможност да си закупят от новите бележници, да напазаруват това, което трябва, без да има нарушения и без да бъдат ударени по джоба”, каза още ръководителят на контролния орган.

Хванатите търговци да продават стари бележници при вчерашната съвместна проверка с представители на медиите, бяха поставени под мониторинг. В следобедните часове те вече бяха доставили тези за новата учебна година.

Другите акценти в тематичната кампания на КЗП са принадлежностите за училище – раници, несесери, моливници, дрехите и облеклата.


image0 (9K)