МОН: Няма да бъде засегнато изпълнението на бъдещи проекти по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“

„Европейската комисия „замразява“ плащания по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Това съобщи днес официално служебният министър на образованието Николай Денков.

„Ако България поиска да й бъдат изплатени средства по Оперативната програма, за момента Европейската комисия няма да ги възстанови, но ако отстраним проблемите в кратък срок, тези плащания ще бъдат извършени, но с финансова корекция“, каза Денков. По-рано пред „Дарик радио“ той обясни, че Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ не е спряна.

Финансовата корекция обаче не застрашава плащанията по вече започнатите проекти, включително за европейските стипендии за студенти. Санкцията ще бъде покрита от бюджета на Министерството на образованието и науката.

Те са категорични, че при бързо отстраняване на проблемите няма да бъде засегнато също изпълнението на бъдещи проекти по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Такива са например проектите за изграждане на научни центрове, които се очаква да бъдат подадени до 28 февруари тази година.

mon.bg


image0 (9K)