Променен е началният час на старозагорското ХОРО в Градската градина

Инициативата „Хорá за хората“, в която активно участва и Стара Загора вече трета година, има своето поле за действие – около шадравана в Градската градина. Тук през неделя се извиват многолюдни, кръшни български хорá, на които се улавят хора от всякакви възрасти – някои по-малко можещи, но искащи да се научат, и други – редовно посещаващи старозагорските клубове за народни танци.

Центърът на Стара Загора се оглася от нашата красива фолклорна музика, чуват се подвиквания, виждат се усмивки, зараждат се приятелства, като на истинско българско хоро, както е било отколе на селския или градски мегдан.

Благодарение на Община Стара Загора тази инициатива стана реалност и за града на липите. От март до октомври, без да се съобразяват с времето, ентусиастите са там и се веселят на воля.

Вярно е, че дори нямаме представа колко богато е народното наследство, но нищо не ни пречи да се запознаем с него, защото то е коренът ни и трябва да го познаваме.

Идвайте, гледайте, потропвайте отстрани, учете многообразието от български хорá, а тези, които вече могат да ги играят – ще ви помагат с удоволствие! Нека не гледаме със завист как гърците например се събират с хиляди и танцуват своето сиртаки. Нашето съкровище е по-голямо. Можем и трябва да го показваме на света!

Тази неделя, на 7 май от 18 часа, хоротропците ще ви очакват с настроение!


image0 (9K)