Промениха девиза на Олимпийските игри след повече от век

Международният олимпийски комитет (МОК) промени олимпийския девиз от „По-бързо, по-високо, по-силно“ (лат. Citius, altius, fortius) на „По-бързо, по-високо, по-силно – заедно“, научи ЗАРАТА.

Оригиналният девиз е бил предложен от основателя от Олимпийските игри Пиер дьо Кубертен и утвърден на Първия олимпийски конгрес през 1894 година. Авторството на девиза принадлежи на френския свещеник Анри Дидон – сътрудник на Дьо Кубертен при възраждането на Игрите.

За първи път слоганът прозвуча на Олимпийските игри в Париж през 1924 година.

Но какво налага промяната му в наши дни?

Повече от век „По-бързо, по-високо, по-силно“ върви ръка за ръка с всички участници на Олимпийските игри. Но днес вече звучи по малко по-различен начин, а представителите на МОК решиха да приемат промяната, за да бъде отбелязан и приносът за спортния успех на хората близо до спортистите.

Промяната на слогана има за цел да покаже, че спортистите се превръщат в спортисти, благодарение на хората около тях, а олимпийската мечта се сбъдва, само ако имаме някого до себе си.

„Идеята на девиза е, че не можете да бъдете по-бързи, по-високи или по-силни без екип, който ви подпомага, както в спорта, така и в ежедневието. Олимпийските ценности включват не само личното превъзходство, което, разбира се, е важно, но и във факта, че сте заобиколени от вашия екип, бил той треньор, семейство или лекар“, заяви представителят на МОК Марк Адамс.


image0 (9K)