Протестите за газова независимост продължават. Обявяват се и срещу екстрадицията на руснак

Протестите с искане за газова независимост на България от Русия продължават тази седмица с три демонстрации в сряда, четвъртък и петък пред президентството, обявиха организаторите им.

Те се обявяват и срещу възможността за екстрадиция на руснака Алексей Алчин, който през февруари изгори руския си паспорт в знак на протест срещу войната в Украйна.

Първата демонстрация за газова независимост се състоя в петък заради изявления от представители на служебната власт и информацията, че има проблеми около вписването на промени в управлението на проектната компания на газовата връзка с Гърция. Това потенциално би забавило финализирането ѝ в момент, когато официално България търси алтернативи на “Газпром“.

Серията от протести под надслов #ГАZwithme призовават работата по интерконектора да бъде завършена веднага, както и да не бъдат подновявани преговорите с „Газпром“ за нов дългосрочен договор за доставка на природен газ.

В понеделник организаторите изпратиха до партиите отворено писмо със седем въпроса. Сред тях бяха: с кои доставчици на нефт и газ да преговаря България; какво предлагат за подсилване на отбраната на страната; какви мерки в подкрепа на украинските бежанци предлагат; каква позиция ще заемат по исканията на Русия за екстрадиране на руски граждани; както и чий е полуостров Крим. Последният въпрос е препратка към изказване на Румен Радев от 2017 г., че в Крим “се вее руски флаг и това е реалността“.

“Към този час, единствено “Продължаваме промяната“ и “Демократична България“ са ни отговорили. Дадохме достатъчно време на всички. Мълчанието също е отговор – на безсилие и зависимости”, пишат в сряда до медиите организаторите на демонстрациите.

Те уточняват, че в отговор на изпратеното им писмо от служебното правителство са заявили, че “препращат тези 7 политически въпроса за разработване на отговори от няколко министерства, заедно с неизпратени и неизвестни за нас 12 листа приложения”.

“Този псевдо-отговор от Министерския съвет показва, че служебният кабинет няма желание да решава проблемите, бави процесите и крие своята обща геополитическа ориентация, в контекст на руската война в Украйна и обединени санкции срещу режима на Путин от цивилизования свят”, смятат протестиращите.

Демонстрацията в сряда е насрочена за 19:00 часа до фонтана пред сградата на президентството, където се проведе и първият протест миналата седмица.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. . Бъди оригинален! Интересни подаръци за скъпи хора! КУПИ СЕГА! https://kupi-sega.bg/


image0 (9K)