Протест в подкрепа на отстранения парламентарен шеф освирка опозицията пред парламента 

Стотици граждани се събраха пред сградата на Народното събрание в четвъртък вечерта в знак на подкрепа за досегашния парламентарен председател Никола Минчев (“Продължаваме промяната”).

По-рано през деня той беше отстранен след няколкочасово заседание на депутатите с гласовете на ГЕРБ, ДПС, “Възраждане” и доскорошните коалиционни партньори в правителството на Кирил Петков от “Има такъв народ”.

Демонстрацията беше организирана във Фейсбук през деня и протестиращите започнаха да се увеличават все повече към края на работния ден. Повечето от присъстващите граждани дойдоха със своите деца, домашни любимци и колела.


През това време депутатите обсъждаха в парламента актуализацията на бюджета и предстоящия дебат по внесения от ГЕРБ вот на недоверие. От опозицията настояват обсъждането му да се проведе на извънредно заседание още в неделя, а гласуването да бъде в понеделник.

Част от протестиращите наобиколиха служебния вход на Народното събрание, който беше отцепен от плътен полицейски кордон. Малко след това от главния вход излязоха депутати от “Продължаваме промяната” и “Демократична България”, с които бяха Никола Минчев премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев.

Премиерът Кирил Петков и Никола Минчев излязоха заедно със свои колеги от "Продължаваме промяната" и "Демократична България" при пртестиращите.


Премиерът Кирил Петков и Никола Минчев излязоха заедно със свои колеги от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ при пртестиращите.

“Няма да се отказваме, не сме си го и помислили”, заяви пред протестиращите отстраненият парламентарен председател. “Следващите пъти, в които съм в позицията да провеждам гласувания в сградата зад мен, няма да се страхувам какъв ще бъде изходът, а ще съм сигурен, че зад мен стои стабилно мнозинство, което да работи само за България, без разръчкването на някои схеми и натискането на някои копчета да накара някои от правителството да се обръщат срещу България”, добави Минчев.

Междувременно председателят на парламентарната група на “Има такъв народ” Тошко Йорданов се опита също да излезе и да разговаря с протестиращите, но беше освиркан и замерен с бутилки вода. Затова полицаи го придружиха обратно до сградата на парламента.


По-късно той коментира, че това са нормални ситуации, защото някои хора искат правителството на Кирил Петков да остане на власт, но добави, че други хора биха определили това поведение като “просташко”. Йорданов потвърди, че по идея на ГЕРБ се обсъжда дебатът по вота на недоверие да бъде проведен още в неделя. Той добави, че партията му подкрепя това предложение, защото управляващите продължавали да правят опити да привлекат на своя страна депутати на ИТН.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също заяви, че опозицията настоява вотът на недоверие да бъде насрочен максимално бързо, “защото, както виждате, мафията пазарува народни представители”, споменавайки, че имало информация, че управляващите предлагат “пари, подкупи”.


Зам.-председателят на парламента и съпредседател на “Демократична България” Атанас Атанасов пък разви за пореден път, че новосформиращото се парламентарно мнозинство между ГЕРБ, ДПС, ИТН и “Възраждане” е “пълзящ преврат”, в чиято основа стои Москва.

През това време демонстрантите, обсадили служебния вход, освиркваха и замеряха с бутилки лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов и няколко негови колеги, които излязоха отвън. По този повод той коментира пред медиите, че “това е нивото на тези, които защитават мафиотското правителство”.

Пред служебния вход на парламента се появи и линейка, но не защото имаше пострадал, а превантивно.


Пред служебния вход на парламента се появи и линейка, но не защото имаше пострадал, а превантивно.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)