Проф. Кантарджиев: Дойде нова вълна от грип Б, коронавирус няма

Много ускорено развитие от грип Б. Това каза проф. Кантарджиев в редовния брифинг на кризисния щаб, организиран по повод на короновируса.

Според епидемиолози този грипен щам може да бъде по-опасен от коронавируса.

Болни от коронавирус у нас няма. Нито една проба не е положителна, съобщи на редовния сутрешен брифинг ген. Венцислав Мутафчийски, директор на ВМА и ръководител на националния кризисен щаб.

За сметка на това щабът отчита бум на болни от грип тип Б. Необичайно силно е разпространението на заразата, отчета шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. 12 пъти повече за заболелите от „опашката на грипа”.

Боледуват най-много децата до 14-годишна възраст и младите в трудоспособна възраст, подчерта проф. Кантарджиев.

Грипна епидемия е обявена в Шумен Бургас, Перник. Грипна ваканция е обявена на много места в страната. Препоръка да не се учи до края на седмицата заради повишаване на заболеваемостта от грип има и за училищата в общините Варна и Благоевград. До 6-и март е преустановен учебният процес и в габровските общини Дряново и Трявна. До 4-ти март включително е ваканцията за учениците в добричката община Дългопол, както и в силистренската община Дулово.


image0 (9K)