Проф. Келбечева: Левите сили имат идеологически щаб, който трябва да пази социализма

„Левицата е против програмата по история за Х клас, защото ще падне легитимацията им, че в този период е направено нещо добро“, смята преподавателят в Американския университет

[ad id=“218001″]

„Декларацията на БСП за това какво се изучава по история в Х клас, е изключително манипулативна.“ Това заяви в предаването „Лице в лице“ по бТВ проф. Евелина Келбечева от Американския университет, обяснявайки новите програми по история. За пръв път в Х клас ще се изучава периодът на социализма.

„Няма политическо вмешателство, има политическа воля от страна на управляващите тази промяна най-вече да се случи“, изтъкна професорката.

„Левите сили имат идеологически щаб, който трябва да пази това минало, защото ще падне легитимността им, че през този период е направено нещо добро“, изтъкна тя.

По думите й, няма нито един факт, няма нито едно понятие в програмата по история за Х клас, което да не отговаря на истината.

[ad id=“218548″]

„Има „съветизация“ (като термин), но падна, че България е била „окупирана от Съветския съюз“. Най-после имаме знания за лагерите. В икономическата област рязко се разграничава социалистическата индустриализация от това, което е индустриализацията като глобален процес“, обясни Келбечева.

„От програмата бе изхвърлен десетгодишният период, в който БКП подготвя България да стане част от Съветския съюз“, посочи още тя.

 

Свързани текстове:

БСП срещу учебник по история, който учи, че в България не е имало фашизъм, а само комунизъм 

Проф.Баева: В учебниците комунизмът е представен като по-голямо зло от османското владичество 


image0 (9K)