Проф. Огнян Кунчев: Имаме поне 1000 случая на Омикрон

Преди два дни бяха регистрирани първите 12 случая на Oмикрон у нас, но колко са те и колко бързо се разпространява новият вариант у нас?

„Един е бил в чужбина, а останалите 11 са били заразени от други 11, които също са били в чужбина. Всеки един е заразил поне 10-20 души. Има едно 1000 случая на Омикрон, просто не са регистрирани. Протича с хрема и човек може да го сбърка с обикновения грип“, заяви математикът от БАН проф. Огнян Кунчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той показа таблица, според която на седмица Швеция секвенира максимум 7089 проби, Румъния и Унгария – по малко над 1000, Гърция 2537, а България едва около 785. 

Секвенирането при нас трае около 10 дни, обясни проф. Кунчев.

„Здравните инспекции с това се занимават, те трябва да проследяват случаите. Проследяване на контактите. Омикрон се разпространява около 3 пъти повече. Важен е вирусният товар, който носите в горните дихателни пътища“, каза още математикът.

„В сравнение с Германия ние не спазваме мерките. Склонен съм към средния вариант – до 5000 заразени около 10 януари. Пикът е относителен, но ако го оставим така, ще бъде някъде в края на януари – началото на февруари. Опасното е, че при тези много случаи ще достигне до хора с компрометирана имунна система и не е ясно колко смъртни случая ще има. Има достатъчно данни, че се прекарва по-леко от основната част от населението“, обясни математикът от БАН.

„Преболедувалите са защитени не повече от 20%. Най-доброто се оказва бустерната доза“, изтъкна проф. Кунчев.

Гледайте целия разговор във видеото. 

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)