Проф. Христова: Грип и COVID намаляват

Проф. Христова: Грип и COVID намаляват

Проф. Ива Хрисова съобщи, че COVID-19 към момента протича много леко. Това се отнася и за подварианта Омикрон.

“Над 90% от щамовете са от този подвид, който очаквахме с над 33 мутации”. В ефиран на bTV доц. Христова допълни, че засега няма настъпващи подварианти и най-вероятно ще имаме няколкомесечно затишие от COVID-19.

Христова заяви, че все още грипните вируси върлуват, но и техните случаи намаляват.

„В някои области има слабо повишаване. Като цяло сме на много ниски нива. Малкото области, които са завишили заболеваемостта са Враца, Монтана, Ловеч, Сливен. Засилен е делът на грип Б. Грипът не е лесна инфекция, особено при по-възрастни хора има сериозни, дългосрочни усложнения. COVID-19 е на много ниски нива в момента – около 2 на 100 000 за две седмици“.

Проф. Ива Христова даде разяснение и за увеличаващите се случаи на коклюш. Добави също така, че нямаме голям брой заболели спрямо другите западноевропейски страни.

Коклюшът засяга най-много децата до 5-6 години, а на второ място – тези до 18-19 години. „Когато са ваксинирани лицата, протича просто фебрилно с дразнеща, продължителна кашлица. Има и случаи при лица с нарушен имунитет или незавършена имунизация с класически симптоми – толкова тежка кашлица, че трудно се поема въздух, пристъпите са един след друг, това довежда до цианоза на лицето, изпъкване на очите и има дори смъртни случаи, но не у нас“, каза Ива Христова.

Според директора на Националния център по заразни и паразитни болести отпадането на COVID мерките допринася за ръст на инфекциозните заболявания.

Ива Христова коментира опасната бактериална инфекция, която върлува в Япония.

„След COVID пандемията има нашествие на стрептококови инфекции. За Япония се касае за група А стрептококи, инвазивни, при които проблемът е от отделените токсини в кръвообръщението. Стрептококите са много широко разпространени, в повечето случаи причиняват леки инфекции – кожни с образуване на гнойни пъпки и ангини с много зачервяване и болка. В единични случаи обаче правят системна инфекция и всички ензими довеждат до много бърза некроза на нашите мускули. Става дума за редки инфекции“, увери тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)