Проф. Чорбанов: При бебетата е високата смъртност от коклюш

Проф. Чорбанов: При бебетата е високата смъртност от коклюш
„Старата ваксина срещу коклюш, която се използваше до 2012 г., и с която огромната част от населението е имунизирана, беше по-имуногенна. Тя съдържа цяла клетка на тази бактерия, но правеше повече странични реакции – зачервявания, локални възпаления, температура. С идеята тази ваксина да бъда по-безвредна се въведоха алтернативни ваксини. Ваксината стана по-лесно поносима, но много по-слабо имуногенна. Това е и причината след 4-5 години хората вече да нямат защита“, обясни депутатът от ИТН и имунолог проф. Андрей Чорбанов в предаването „Денят ON AIR“.

Той уточни, че лечението минава успешно при възрастните. За да почине възрастен човек от коклюш, трябва да има тежка комбинация от хронични заболявания.

„Проблемът са бебетата – там е високата смъртност и тях трябва да пазим“, призова проф. Чорбанов и добави, че децата са защитени след първата реимунизация – една ваксинация не е достатъчна.

Специалистът подчерта, че старата ваксина е била забранена за възрастни, защото е причинявала много тежки възпаления.

„От нея можеше да се умре. Никой възрастен не е бил имунизиран в България със старата ваксина и с новата нямаме в имунизационния план“, каза проф. Чорбанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)