Психолог за насилието над деца в Габрово: Няма подготвен персонал

Почти невъзможно е да се намери персонал за домовете за деца и текучеството е голямо. Това обяви в предаването „Тази събота” по бТВ Весела Банова, психолог и бивш зам.-председател на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) по повод скандала с насилие в центъра за деца с увреждания в Габрово.

[ad id=“263680″]

„Нужни са образовани хора, които са готови да учат цял живот“, уточни Банова.

През изминалата седмица започнаха проверки в центровете за настаняване на деца и младежи с увреждания в Габрово. Причината са скандалните записи, от които се вижда как служители бият и ругаят настанените в дом „Хризантема” деца.

Видеозаписите с грубо отношение към децата са от 2016 г. и 2017 г., но излизат наяве сега заради междуличностен конфликт.

Последваха взаимно обвинения и уволнения. Премиерът Бойко Борисов поиска оставката на председателката на ДАЗД Офелия Кънева. Кметът на Габрово уволни директорката на центъра за деца с увреждания „Хризантема“ в Маринела Лазарова. Тя обаче ще оспорва заповедта за уволнение.

Междувременно проговори детгледачката заснета в един от клиповете. И внесе поредна доза шокиращи разкрития. „Тия клипове и всякакви други които правеха по цял ден използваха за развлечение. Използваха децата за развлечение”, обяви Татяна Донкова.

[ad id=“218001″]

„Казусът „Хризантема“ не бива да поставя под съмнение процеса на извеждането на децата от социалните домове у нас“, обяви вицепремиерът Томислав Дончев.

„Проверките в дома са констатирали административни нарушения и са съставени пет акт“, обяви в предаването „Тази събота” по бТВ зам.-социалният министър Росица Димитрова. По думите ѝ проверките продължават. На въпроса какви са заплатите в тези центрове, тя каза, че те се определят от съответната община.

„Започнахме най-накрая да говорим за грижата за децата, надявам се да не приключи с този случай в Габрово“, коментира кметът на града Таня Христова.

 


image0 (9K)