Путин и Ердоган се разбраха за „Турски поток“

Президентите на Русия и Турция – Владимир Путин и Реджеп Ердоган – са решили „да възродят проекта за газопровода „Турски поток“. Това заяви Путин на съвместна пресконференция след срещата между двамата в Санкт Петербург.

„Турски поток“ е конкурентен проект на газопровода „Южен поток“, който би трябвало да премине през територията на България. За него руският президент каза: „За да възобновим изграждането на газопровода „Южен поток“ ни трябват железни гаранции от Европа“.

Ердоган обяви, че Турция е готова веднага да започне строителството на „Турски поток“, както и евентуално чрез него да се доставя синьо гориво на Европа.

Президентите на Русия и Турция обядваха в Константиновския дворец в Санкт Петербург, съобщи life.ru. Ястията им били сервирани в специални чинии със собствените им образи. Според запознати с руския протокол, това означава, че в Кремъл са особено добре разположени към делегацията, която посрещат. За последен път подобни чинии са били използвани през август миналата година при посещението на египетския президент Халил ас-Сиси.

Путин и Ердоган са разговаряли около два часа, съобщи „РИА Новости“. Това е първата визита на Ердоган в чужбина след опита за преврат в Турция на 15 юли. Срещата му с Путин е знак за подобряването на отношенията с Русия. Те бяха влошени след свалянето на руски боен самолет на границата със Сирия от турските военни.


image0 (9K)