Пъпките по лицето. Според експерти,  кожните проблеми могат да са разделени на няколко зони – чело, брадичка и нос, а всяка област отразява различна част от  организма.

Ето какви са здравословните проблеми в зависимост от мястото, на което са пъпките:

Пъпките на челото:

Отговарят за проблеми с храносмилателната система

Те са вследствие на диета с високо количество на мазнини. Важно е, ако имате пъпки в тези зони, да премахнете от менюто си всички тестени храни, сладкиши. Консумирайте повече плодове и зеленчуци, които са пълни с антиоксиданти, пийте зелен чай и вода, за да прочистите тялото си от токсини.

Пъпки между веждите:

Отговарят за проблеми с черния дроб

Ако сте прекалили с алкохола и млечните продукти може да са сред основните причини за пъпките в тази област. Другата причина – са хранителните алергии.

Пъпки по слепоочията:

Отговаря за проблеми с бъбреците

Пъпки в близост до ушите, в комбинация с тъмни кръгове около очите, може да говорят за дехидратация на организма. Уверете се, че пиете достатъчно вода и течности като цяло. Трябва да изпивате най-малко 8 чаши вода на ден и да избягвате солените храни.

Пъпки по носа:

Отговаря за проблеми със сърцето

Тази зона е пълна с разширени пори и трябва да се уверите, че четките ви за гримове са чисти, както и всичко друго, което допирате до лицето си. Проверявайте често кръвното си налягане – може да се окаже високо.

Пъпки по скулите:

Отговаря за проблеми с дихателната система

Пушачите – те са по-склонни към акне по бузите. Увеличите времето за прекарвате на чист въздух – редовни и дълги разходки.

Пъпки в долната част на бузите от двете страни на устата:

Отговаря за хормонални проблеми

При повечето жени пъпките в тази област са основен показател за стрес и хормонален дисбаланс. Ако ви се появяват често, трябва да да спортувате по-редовно и да промените нещо в начина си на живот.

Пъпки на брадичката:

Отговаря за стомашни проблеми

Ако наблягате на калорична и тежка храна, то трябва да помислите за детоксикация. Добавете повече фибри към дневната доза храна.

Пъпки по врата:

Отговаря за бактериална инфекция

Пъпките под брадата, в зоната на шията, могат да бъдат причинени от бактериална инфекция – външна или вътрешна. Пийте повече вода и дайте възможност на тялото да се отпусне и да си почине за известно време.