Първанов одобри: Фактът на провеждането на срещата ЕС-Турция е позитивен 

„Фактът на провеждането на срещата Европейски съюз /ЕС/ – Турция е позитивен – ролята на българската дипломация и на премиера трябва да се подчертае.“ Това заяви в Плевен Георги Първанов /президент на България 2002-2012 г/ в отговор на журналистически въпрос.

[ad id=“225664″]

Той уточни, че оттук нататък идват повече въпроси, отколкото отговори. По думите му „първият въпрос, който възниква, е възродената османистка концепция във външната политика на Турция, лично на президента Ердоган“.

„Надявам се, ако не сега, в рамките на активния диалог между нашия премиер и президента Ердоган да бъдат поставени важни български въпроси – освен това да бъдат снети османските претенции към български територии, другото е да се намери начин да се решат залежалите от десетилетия имуществени проблеми на тракийските бежанци“, добави Първанов.

[ad id=“263680″]

Той посочи, че със свои колеги в предишни периоди е поставял, включително и на г-н Ердоган, тези въпроси, с надежда, че ще има обезщетяване на тракийските бежанци на техните потомци. Той припомни, че са били създали смесена комисия за обобщаване на документите по темата, предаде БТА.

[ad id=“238430″]

В заключение Георги Първанов заяви, че очаква на този етап на срещата да се обсъждат повече отношенията ЕС и Турция, които по думите му никак не са безпроблемни. „Надявам се добрият диалог да бъде запазен, но без замитане на боклука под килимчето, както се казва“, заяви той.

Попитан дали е повече оптимист за изхода от срещата във Варна, Първанов каза, че „политикът трябва да бъде оптимист по длъжностна характеристика“.

[ad id=“237001″]

„Самият факт, че се провежда такъв разговор, е позитивен. Има различни сценарии. Не очаквам да се загърбят проблемите, да се пренебрегнат, и да се проведе една чисто протоколна среща. По скоро това би било един тежък разговор между европейските лидери и президента Ердоган, в който не би трябвало да се избегне нито един от реалните проблеми. А дали ще има движение по всеки един от тях е трудно да се каже“, каза Първанов.

[ad id=“236999″]

„Достатъчно е да има воля на този етап. Иска ми се в този активен диалог, в който министър-председателят Борисов има своя роля, да се намери начин да се поставят българските въпроси, свързани с нашата сигурност, с въпроса на тракийци и други“, посочи още той.

Първанов коментира пред журналистите и други външно политически теми.

[ad id=“236993″]

Днес той бе гост на библиотеката на читалище „Съгласие 1869“, на която подари своя трилогия – сборник с написаното от него по време на двата му мандата като президент на България. От своя страна екипът на библиотеката му подари книги, издадени от читалището.

 


image0 (9K)