Първата околосветска обиколка с електрически мотоциклет минава през Стара Загора

В Стара Загора ще демонстрират уникален електрически мотоциклет, който е върхово техническо постижение.  Проявата е част от Първата околосветска обиколка с такъв мотоциклет, която стартира на 14 август и ще премине през София и Стара Загора. Информацията за световното турне може да се следи на сайта му www.storm-eindhoven.com.
„Това е върхово техническо постижение, бъдещето на двуколесните транспортни средства”, коментира Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата Стара Загора, съорганизатор на проявата. Град Стара Загора е избран за един от двата български града, в които ще бъде представен проектът, заради приноса на община Стара Загора, неправителствените организации и старозагорския бизнес за интелигентното използване на енергията, за прилагането на възобновяеми енергийни източници и за популяризиране на екологичния транспорт насочени към екологично и устойчиво развитие.

След 2 години на подготовка 23 студенти от Eindhoven University of Technology – Холандия (Nо 1 технологичен университет в Холандия)започват най-голямото предизвикателство на живота си- за 80 дни те ще изминат 26 000 км около света на самостоятелно разработен електрически мотоциклет Storm Wave. Разработката е подкрепена от множество водещи фирми във всички браншове и представлява върхово постижение на науката и техниката. Параметрите на мотоциклета са: Мощност 35 KW, 380 км пробег с едно зареждане, 24 сменяеми батерии, ускорение от 0 до 100 km/h за 5 сек, тегло с батерии/без батерии 378/240 килограма.

Седем автомобила със студенти придружават електрическия мотоциклет. Студентите се сменят при управлението му. Групата трябва да пристигне в София на 17 август в 17 часа. На следващия ден са демонстрациите в  Стара Загора. След това студентите ще отпътуват за Турция.


image0 (9K)