Пътешествие в света на химията в старозагорското СУ „Христо Смирненски“

В СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора ученици от 4-10 клас поеха на интересно пътешествие в света на химията. Изявата се проведе във връзка с обявената от Общото събране на ООН и ЮНЕСКО 2019 година за Международна година на Периодичната таблица.

Целта на това своеобразно пътешествие беше не само да се отбележи 150-та годишнина от създаването на Периодичната таблица, но и да се запали у учениците интерес към учебния предмет Химия и опазване на околната среда.

В процеса на подготовката и провеждането на самото „пътешествие“ учениците разбраха, че химията е не само могъща и сериозна наука, но и наука на чудесата. Заслуга за това имаха г-жа Валентина Спасова – главен учител и г-жа Пепа Славова – старши учител, под чието компетентно ръководство се подготвяха учениците.

Водещите Галя и Мишел поставиха началото на пътешествието, след което десетокласничката Цветелина представи презентация за живота и творческата дейност на Дмитрий Иванович Менделеев. Стихотворения за химията изпълниха петокласничките Славка, Елена, Димитринка и Емануела.  Много интерес предизвика рубриката „Любопитно, интересно и малко известно“ и  последвалата викторина с награди. Пред многобройната публика младите химици Марияна и Славка демонстрираха интересни химични опити.

В края на химичното пътешествие се изясни значението на алкалните елементи за растенията, животните и човешката практика, като по този начин се осъществи и  връзката с учебния предмет Биология и здравно образование.

За своето старание всички участници получиха предметни награди и хапнаха от тематичната торта „Периодична система“, приготвена от сръчните ръце на г-жа Валентина Спасова.


image0 (9K)