Пътната агенция спря новите поръчки за пътища. Според кабинета целта е да се върнат старите фирми

Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) едностранно е прекратила всички нови обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка на пътищата. Това съобщи Министерският съвет във вторник вечерта. От съобщението става ясно, че правителството не е било информирано за решението и не е съгласно с него.

Това предпоставя поддръжката на пътища да продължи да се изпълнява по съществуващите договори, въпреки че в тях има нарушения, каза на брифинг в Министерския съвет зам.-министърът на финансите Андрей Цеков.

“Действията и бездействията на АПИ на практика изчегъртват всеки един опит за оздравяване на държавната политика в областта на пътната инфраструктура”, каза Цеков.

Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) е агенция към Министерството на регионалното развитие и благоустройството и председателят на управителния ѝ съвет се назначава от министъра на регионалното развитие.

Регионалният министър Гроздан Караджов от квотата на “Има такъв народ” (ИТН) беше обвинен от премиера Кирил Петков, че иска увеличение на бюджета на министерството си с близо 4 млрд. лева, които да плати непрозрачно на фирмите, които получаваха най-големите поръчки за строителство и ремонт на пътища по време на управлението на ГЕРБ. Караджов отрича обвиненията.

Това беше един от поводите за разпадането на управляващата коалиция.

Сегашните управляващи откриха нередности в договорите с тези фирми, които се изразяват в това, че са им възложени повече дейности от предвидените в договорите, за които се очаква да им бъде платено. Затова правителството искаше да обяви нови поръчки и да сключи нови договори за поддръжка на пътища.

Заместник-министрите на финансите и на регионалното развитие и благоустройството - Андрей Цеков (в средата) и Ивайло Стайков (вдясно), както и Настимир Ананиев (вляво), председател на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.


Заместник-министрите на финансите и на регионалното развитие и благоустройството – Андрей Цеков (в средата) и Ивайло Стайков (вдясно), както и Настимир Ананиев (вляво), председател на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

В сряда представители на кабинета съобщиха, че нови поръчки са обявени през април, с цел да заместят съществуващите договори за поддръжка на пътища, по които са установени нарушения и които са предмет на проверка. Те обаче са едностранно прекратени от АПИ през юни, но досега това не е било съобщено.

Според зам.-министъра на финансите Андрей Цеков това лишава държавата пътно поддържане в следващите шест-седем месеца.

„С тези действия е накърнен общественият интерес. Липсата на зимно пътно поддържане ще застраши обществения живот и здраве”, каза той.

Причината, посочена от АПИ за прекратяването на поръчките, е „пропуски в документацията за участие“, предложена от самата АПИ, съобщи Министерският съвет във вторник.

“С решенията си АПИ на практика поставя изпълнителната власт в невъзможност да възложи по прозрачен начин ремонта и поддръжката на републиканската пътна мрежа, включително през предстоящия зимен сезон”, се посочва още в позицията на правителството.

Новината дойде на фона на протести на пътни строители в цялата страна.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)