Работата на съдебната ни система ще стане по-близка до хората благодарение на нов проект

Подобряване на качеството на живот на хората в България и гарантиране на правата им. Това е основна причина, поради която Европейският съюз ни отпуска средства за реализирането на различни проекти.

Доказателство за това е и проектът: „Прозрачна и ефективна съдебна система чрез въвеждане на съвременни технологии в българския съд“. Той е финансиран по Оперативна програма „Добро управление“ и се изпълнява от Сдружение „Национална асоциация правна инициатива за отворено управление“. На пресконференция, която се проведе на 8 декември в Националния пресклуб на БТА, екипът представи своята визия за реализацията на проекта.

[ad id=“263680″]

Промяната в съдебната система става факт. Скоро ще бъде въведен изцяло нов софтуер, който ще бъде приложен при  изготвяне на протоколите от съдебните заседания. Уникалната технология ще позволи гласът да се трансформира в думи и изречения. По този начин в края на съдебното заседание протоколът ще бъде готов.

Секретарите на съдебните състави ще коригират грешките в момента на превръщането на гласа в думи – вместо през цялото време да пишат, докато страните пледират в залата. Така работата им при изготвянето на протоколите ще бъде улеснена. Тази българска иновация, която се разработва в момента, ще създаде надеждност на процеса, защото човешкият фактор няма да е решаващ и ще се избегне субективно отразяване на фактите.

Това нововъведение ще помогне за подобряване на работата на институциите на съдебната власт. Чрез него ще бъде повишен гражданският контрол върху реформата в съдебната система. Авторите на проекта са убедени, че така ще бъде увеличено общественото доверие към нея.

Цел на настоящия проект, финансиран по Оперативна програма „Добро управление“, е да допринесе за създаването на модерна и ефективна съдебна система чрез необходимите институционални и нормативни реформи.

 

 


image0 (9K)