Работници на протест, Комитова: Платили сме авансово милиард

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пътните фирми излязоха на протест пред НС. Някои от тях не са получавали по около 2-3 месеца заплати и разчитат  на кредити и роднини за да оцелеят. Демонстрантите се надяват да има чуваемост от управляващите.

Още по темата

9 сеп 2021 15:02

137

9 сеп 2021 12:57

236

Малка част от средствата са усвоени, заяви регионалният министър.

„Разбирам, че протестиращите са във фирма, която работи на „Хемус“, но там работят много фирми. Ще проверя коя фирма представлява протестиращите строители, които са се събрали днес пред НС. За АМ „Хемус“ са раздадени 1 милиард лева като аванси на фирми, които ще участват в строителството. Парите са във фирмите и са дадени преди 2 години по времето на г-н Николай Нанков и г-жа Петя Аврамова. Нека фирмите отговорят къде са тези средства. Съвсем малка част от тях са усвоени“, каза пред Нова тв регионалният министър Виолета Комитова.

Тя поясни, че не разбира от кого протестиращите си търсят парите – дали от регионалния министър или от работодателите. „Те имат договори. „Ако фирмата се легитимира, ще видим колко пари сме им платили и защо хората не са получили заплати“, обеща министърът и допълни, че не иска работниците да не си получават заплатите.

„Слушах в предишната политическа кампания, че АМ „Хемус“ ще се завърши до 2024 г. Търсех документи в Регионалното министерство за този срок. Накрая установих, че имаме договори за строителство на отсечките 1-3. Г-н Нанков и г-жа Аврамова са сключили договори тези 51 км да се построят за 60 месеца. Тоест, това е по 1 км на месец. При останалите отсечки обаче нямаме разрешение за строеж. В последните три участъка дори не е ясно от къде ще мине трасето“, каза още Виолета Комитова.

 По думите й много министри я нападат без основание. „Виждате, че срещу мен излизат много министри. Държат колективно да ме нападат. Това е акция на някаква глутница. Аз просто казвам истината“, заяви регионалният министър.

По думите й, имаме договори за строителство, които отсечки са от 17 април 2019 г. до 2024 г.  „Там господин Нанков и госпожа Аврамова са дали тези отсечки от 51 км да се построят за 60 месеца. Те са си планирали по документи, което е по 1 км на месец. Това е реалистичният срок да се построи този път. За останалите отсечки дори не знаем откъде ще мине трасето.“, обясни Комитова и покани Нанков на дебат да поговорят за магистралите пред обществото.

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)