Радан Кънев: Тръгнали сме срещу огромни ресурси в пари и хора

Скъпи съратници, скъпи родолюбци, не се обръщам случайно така към Вас.

Съратници, защото думата идва от славянския корен „рат“ – „война“, и мисля, че днес вече няма човек в тази зала и извън нея, който да не е разбрал, че срещу Нова Република се води война и то война от всички страни. И родолюбци, защото войната срещу Нова Република има своите корени съвсем не само на българска територия и това сте го разбрали също. Така че задачата ни днес е по-важна от всякога.
Искам да се обърна към всички 4 елемента на Нова Република – към моите съпартийци от Демократи за силна България, към домакините ни от „Съюз за Пловдив“, към приятелите ни от Българска демократична общност и към свободните български граждани, обединени в Гражданския съвет и в десетки неправителствени организации, които ни подкрепят и чиито най-изтъкнат, най-познат представител е човекът, за когото никой не каза кои листи ще води, но той ще спечели изборите – в 23-ти район в София и в Благоевград. Това, разбира се, е Трайчо Трайков.
Искам обаче, преди всичко друго, да попитам:
Защо се води тази война срещу нас и защо изобщо ние сме се събрали тук днес?
За да стане някой депутат? За да стане някой министър или дори за да приеме някакъв добър закон? Няма тук хора, които си търсят работа, няма тук хора, които да не загубят от участието си в тази кампания.
Ние не сме политически девици – ние сме минали през тази игра и няма човек, който да не е загубил повече, отколкото да е спечелил от престоя си в политиката. И от следващите си престои в политиката ще бъде така. Събрали сме се, обаче, защото ни дойде до тук от мизерията в България. Защото знаем, че нещо трябва да се направи. Защото знаем корените на тази мизерия, а корените са два – децата ни растат в общество без образование и култура, децата ни растат в общество без правосъдие и справедливост. А общество без образование и правосъдие е общество, което разгражда човека, разгражда семейството, разгражда общността, саморазгражда се себе си. Защото ние знаем, че нито искаме децата ни да живеят в това общество, в което ние израснахме, нито искаме да насърчаваме, както мнозина вече от нас направиха, децата ни да се махат от България. Заради това сме се събрали.

Искам да Ви попитам второ нещо:
Ако това е нашата борба, лесна ли ще бъде?
Ако сме тръгнали по пътя да изметем тази мизерия от обществото си в името на децата си, лесно ли ще ни е? Бързо ли ще е? Утре ли ще е успехът? Измерва ли се в проценти, в гласове, в пари?
Искам да Ви призова: Стига вече блицкригове, стига вече къси мачове, стига вече малки цели, стига вече сме живели временно, стига вече сме мислили от ден за ден. Тръгнали сме на много дълъг път, тръгнали сме в много тежка битка, тръгнали сме срещу огромни ресурси в пари и хора, тръгнали сме срещу опасни сили.
Ще бъде трудно, ще бъде дълго и от нас само зависи дали ще успеем. Но Нова Република – и тук трябва да сме наясно – е единствената алтернатива в момента. Тук са се събрали единствените хора, които могат да проведат тази борба, които имат смелостта да тръгнат по този дълъг и труден път с яснотата и че ще е дълъг, и че ще е труден.
Мнозина се уплашиха, мнозина се отказаха и аз искам да кажа нещо: това е по-добре.
Ако някой се плаши от едни избори, аз не искам да ми стои зад гърба, докато правя съдебна реформа. Не ми трябва!
Защото е много по-страшно от изборите, със сигурност. Вижте, задава се коалиция между БСП и ГЕРБ. Годежът мина, стягат сватба. Кумът е от едно пловдивско село, от Маноле – всички го знаят. Думите ми може да са смешни, само че изобщо не е смешно положението, повярвайте ми.
Положението е отвратително и мнозина с претенции, че са десни, мнозина с претенции, че са нови, мнозина с претенции, че са почтени, само се чудят как да се настанят на трапезата на сватбата.
Пълно е с шаферки на тези избори – 10-15 поне.

Но точно заради тези ченгета, крадци и мошеници, в момента фалшивата десница на Бойко Борисов се разпада пред очите ни. Досега поне спираше БСП и имаше някаква причина да съществува, само че те управляваха като комунисти и по тази причина повече не могат да спират комунистите. По тази причина дори десни хора се обръщат към БСП, само и само да махнат Борисов.

Ние трябва да протегнем ръка на тези десни хора и да им кажем:
Не посягайте към червената бюлетина.
Алтернативата на досегашното управление е друга – тя се казва Нова Република. И задачата на Нова Република днес е да тръгне по дългия път на изграждане на новата почтена българска десница.

Повярвайте ми, винаги ще се търси почтена десница. Във всяко едно общество. Така че не сме тръгнали по безнадежден път – тръгнали сме по трудния път, който е винаги най-сигурен.
Пътищата са само два – десен и лесен. Ние сме по десния.
Пътят, който минава през изкореняване на корупцията, през свобода за хората, за бизнеса, за общините, през насърчаване на семействата, на общностите. По този път се върви надясно, другият завива много рязко след няколко преки.
Искам да знаете само едно:

Сигурно е, че няма вечно да ни управляват комунисти и популисти.
Важното е, че днес сме заедно, че имаме сила и че имаме смелост. Днес ние сме черната овца на българската политика, но утре ще бъдем десницата, която ще заведе обществото ни към Нова Република. Благодаря Ви и победа!

….
Изказване на Радан Кънев при откриването на националната предизборна кампания на Нова Република в Пловдив, 25.02.2017


image0 (9K)