Радев връчи трибагреника на участниците в полярната експедиция

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев връчи националния флаг на участниците в полярната експедиция.

Връчването на родния трибагреник днес е още по-вълнуващо, защото за 30-и пореден път наши полярници се отправят към Антарктида. Към онази малка България, която те изграждат с много любов, възрожденски устрем, любознателност към науката и човечеството, заяви Радев.

Президентът открои ролята на страната ни заради дългите години, които нашите учени са посветили на изучаването на Антарктида.

„Вече никой не се съмнява, че наблюденията и научните изследвания на Антарктида са ключ към екологията, борбата с климатичните промени, разгадаването на тайните на нашата планета. България се нареди сред полярните държави и продължава да утвърждава своето авторитетно място на световната карта на научните постижения“, допълни Румен Радев.

Когато сме тук и получаваме знамето от президента на България, ние сме горди, че изпълняваме една отговорна национална задача. Това е една авангардна наука, ние правим открития, които се отнасят за цялото човечество, каза водачът на експедицията проф. Христо Пимпирев, цитиран от БГНЕС.

Следващата година нашите полярници ще заминат с български кораб. Пимпирев покани Радев да дойде на ледения континент. Тази година по-време на експедицията ще се построи и новата ни лаборатория, която ще помага на нашите учени да работят в по-модерни условия.

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)