Радев дава третия мандат на ИТН

Радев дава третия мандат на ИТН

Президентът Руме Радев ще връчи в четвъртък третия мандат на „Има такъв народ“ (ИТН), съобщиха от президентството.

Новината идва, след като първите две политически сили ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) върнаха неизпълнени първите два мандата.

Връчването ще се състои от 11 ч. ИТН вече казаха, че ако получат третия мандат, ще го върнат неизпълнен, както и че според партията е по-добре да има предсрочни избори, които да се съчетаят с вота за европейския парламент през юни.

Третият мандат е последен и се дава на парламентарно представена партия, избрана от президента. Ако не бъде изпълнен, предстои съставяне на служебно правителство и свикване на предсрочни избори.

Парламентарната група на ИТН е най-малка от шестте партии в парламента. Партията е основана от Слави Трифонов и дългогодишния екип на телевизионното му предаването. Освен днес, е получавала мандат още два пъти.

След като беше регистрирана от съда през 2020 г., ИТН стана втора на предсрочните избори през април 2021 г. и върна втория проучвателен мандат неизпълнен. По-късно спечели изборите през юли, но представи кабинет, който не получи подкрепа от потенциалните коалиционни партньори ДБ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ). Трифонов обвини тях за неуспешния опит.

През ноември ИТН беше вече пета политическа сила и влезе в коалиция с ПП, ДБ и БСП. След половин година в управлението Трифонов съобщи, че изтегля партията от коалицията под претекст, че има разминавания с политиките спрямо Северна Македония. След като участваха в успешния вот на недоверие срещу кабинета на Петков, започнаха да гласуват с опозицията в парламента и да отсъстват на заседания на парламентарните комисии.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)