Радев иронизира Цветанов: Разбира от апартаменти, не от самолети

Президентът Румен Радев атакува остро председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, с когото влязоха в конфликт за избора на изтребители „Грипен“.

Преди да се яви на разпит по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев за МиГ-21, държавният глава заяви, че на вчерашната си среща с премиера Борисов са говорили за предотвратяването на войната между институциите, „която някои политици от ГЕРБ се опитват да водят“.

„Надявам се ГЕРБ да възприеме държавническия подход на Борисов, защото действията и декларациите му все по-често противоречат на тези на Цветан Цветанов. Той разбира повече от апартаменти, отколкото от изтребители, а единствената му връзка с авиацията е, че говори на автопилот и някой друг му задава курса„, заяви държавният глава.
[ad id=“225664“]
Той явно намекваше за скандала с имотите на вътрешния министър от първия кабинет „Борисов”. През 2011 г. от РЗС обявиха, че той се е сдобил с няколко жилища без да се е занимавал с дейност, която предполага такива доходи. Данъчна ревизия обаче не откри нередности.

По повод създадената в парламента комисия за изтребителите „Грипен“ пък Радев каза, че се прави опит българският парламент да се превърне в постоянен трибунал за политическо въздействие срещу него.

„Това Народно събрание произвежда скандали, а не закони„, коментира президентът.

[ad id=“225664“]

Румен Радев отново атакува и Николай Ненчев, като заяви, че по време на мандата си като военен министър се е провалил. Той категорично „катастрофира“ с Полша, коментира Радев и припомни, че е написал докладна записка след негово посещение там, след което беше сключен договор за ремонта на МиГ-овете.

„Ясно съм казал, че Полша има потенциал за поддръжка на самолетите, но това трябва да се изследва, така както трябва да се изследват възможностите за диверсификация“, коментира президентът Радев.

Той припомни, че винаги е призовавал за сключване на незабавен договор с руската компания РСК МиГ за спасяване на авиацията.

„Второто, за което винаги съм призовавал, е търсене на възможности за диверсификация на услуги с Полша, а в дългосрочен план – доставка на нов самолет. Не съм препоръчвал договори с Полша“, подчерта държавният глава.

По думите му авиацията е изпаднала в пълен колапс, след като военните ни самолети са били „приземени“ от Ненчев.

[ad id=“191641″]

„В момента всеки самолет лети с агрегати с удължена от нашия инженерно-технически състав годност. Това противоречи на всякакви норми и риска носим ние„, каза още Радев и се съгласи с тезата на прокуратурата, че „авиацията е поставена на трупчета.

След това той влезе да даде показания при закрити врата по делото, по-което беше призован като свидетел в качеството си на бивш командир на ВВС. Остана вътре почти 3 часа и стана първият действащ държавен глава, разпитван в съда.


image0 (9K)