Радев насрочи изборите за 2 април. В служебния кабинет е сменен само Минеков

Радев насрочи изборите за 2 април. В служебния кабинет е сменен само Минеков

Следващите предсрочни парламентарни избори ще се проведат на 2 април. Това оконачателно беше потвърдено с издаден в четвъртък указ на президента Румен Радев, с който той разпуска от 3 февруари 48-ото Народно събрание.

То беше избрано на 2 октомври и започна работа на 19 октомври. Най-голямата парламентарна група в него беше на ГЕРБ, но тя не успя да събере подкрепа, за да формира редовен кабинет. Това се оказа невъзможно и за втората политическа сила – “Продължаваме промяната”. След това Радев за пореден път връчи третия мандат на БСП, но и социалистите го върнаха неизпълнен.

Така, на 2 април в България ще се проведе петият пореден парламентарен вот в рамките само на две години. През това време ще продължи да управлява служебният кабинет на Гълъб Донев, който беше преназначен с друг указ на Радев в четвъртък.

Найден Тодоров


Найден Тодоров

Съставът на служебното правителство остава почти същия – в него е сменен единствено досегашният културен министър Велислав Минеков. На негово място президентът назначава диригентът Найден Тодоров.

Тодоров е завършил музикалното училище „Добрин Петков“ в Пловдив, а след това и Университета за музикално и сценично изкуство във Виена. Между 2003 и 2005 г. той е художествен ръководител на Оперно-филхармонично дружество Бургас. Няколко години по-късно заема тази позиция и в хор „Дунавски звуци“ в Русе.

В периода 2005-2017 г. Найден Тодоров е директор на Държавната опера в Русе, а от 2017 г. заема тази позиция в Софийската филхармония. От 2018 г. става и водещ на предаването за класическа музика по националната телевизия – „На концерт с БНТ 2“.

От прессекратариата на президенството не посочват мотиви за смяната на Минеков с Тодоров. През последните седмици досегашният служебен културен министър влезе в публичен конфликт с директора на Народния театър Васил Василев заради назначената от него пиарка Велислава Кръстева. Тя е активист, бивш депутат и бивш зам.-министър от ДПС и е известна с близостта си до почетния председател на движението Ахмед Доган.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)