Радев: Ние посрещнахме патриарх Кирил като духовен водач. Той избра да си тръгне като политик

Президентът обяви, че ще свика КСНС заради казуса „ЧЕЗ“

[ad id=“225664″]

„Ние посрещнахме руския патриарх Кирил като духовен водач. Той избра да си тръгне като политик. Вярвам, че не е искал да сее разкол сред нас.“ Така за първи път откакто избухна скандалът, президентът Румен Радев коментира в Пловдив създалата се ситуация с руския патриарх Кирил.

„Интересно е кой експлоатира тази тема и кой стои зад нея. Аз съм президент на всички българи. Като такъв ще работя за подобряване на отношенията между България и Русия. Тази позиция изразих пред нашия патриарх и пред наши висши духовници. Няма да ставам заложник и ще работим за тези взаимоотношения“, подчерта Радев, цитиран от БЛИЦ

[ad id=“236999″]

„Предпочитам да запазя спомена за хилядите загинали на „Шипка“. Става въпрос за публикуване от руска страна на срещата, но моите думи не бяха там. Става въпрос за политическа завера и вярвам, че негово светейшество патриарх Кирил е бил заблуден и въвлечен“, добави Радев.

Държавният глава коментира и скандалите около сделката с ЧЕЗ. „Интересно е каква е схемата за финансиране на тази сделка и как тя получи политическа подкрепа, защото е ясно, че тя не може да се осъществи без такава. Трябва да знаем кой води преговорите от страна на държавата, защо страната ни трябва да има участие в сделката и от чие име води преговорите госпожа Върбакова. Аз попитах, но не получих отговор от службите по тези въпроси. Смятам, че е наложително да бъде свикан консултативен съвет, който да отговори на въпроса за енергийната сигурност на държавата. Консултативният съвет ще бъде свикан през втората половина на април“, каза Радев.

[ad id=“237001″]

Относно позицията на главния прокурор Сотир Цацаров, че е против кметовете да имат правото да наемат частни охранителни фирми, държавният глава коментира следното: „Всички сме чували за кметове, които превишават пълномощията си и се държат по този начин. Такъв кмет с частна охранителна фирма вече ще има феодална армия и това ще се плаща с парите от държавата. Не трябва да се позволяват тези неща и да се изземат функциите на държавата.“

[ad id=“238430″]

Радев беше в Пловдив, където посети 68-ма бригада специални сили. Президентът бе посрещнат с военен ритуал, след което наблюдава въздушно десантна подготовка – демонстрация на способности от формирования на бригадата.


image0 (9K)