Радев се опасява от „чудовищна инфлация“. Петков вярва в европейското единство 

Ако България не бъде изключение от бъдещото европейско ембарго над руския внос на нефт, в страната ще има “чудовищна инфлация”, заради която хиляди предприятия ще фалират. Такава прогноза направи президентът Румен Радев в понеделник.

Междувременно премиерът Кирил Петков написа в официалния профил на Министерския съвет във Фейсбук, че вярва, “че Европа ще демонстрира своята сила и единство, защото само заедно можем да се справим с предизвикателствата и да излезем от тях още по-сплотени”.

Радев и вицепрезидентката Илияна Йотова поднесоха в понеделник цветя пред Паметника на незнайния воин в София по случай отбелязването на 77-годишнината от победата над нацизма и присъстваха на тържественото издигане на знамето на Европейския съюз пред президенството по случай Деня на Европа – 9 май.

В момента европейските лидери обсъждат предложението на ЕК за поетапна забрана за внос на руски петрол до края на годината. Засега Унгария, Словакия и България са изразили желание да бъдат изключени от прилагането на тази мярка заради по-голямата си зависимост от руските горива.

“За разлика от много други държави нашата зависимост от руски газ и петрол е голяма. За съжаление, през годините не успяхме да постигнем диверсификация. За разлика от други държави българите са енергийно най-бедните в ЕС. Борбата е да не допуснем драстично увеличаване на цените на доставките”, каза в понеделник държавният глава, добавяйки, че очаква правителството да има ясна представа как живеят българите и да се вслушва в техния глас.

Гвардейци издигат европейското знаме пред президентството по случай Деня на Европа - 9 май


Гвардейци издигат европейското знаме пред президентството по случай Деня на Европа – 9 май

Според Радев “най-малко в момента имаме полза от нови избори”, но той не пропусна да отправи поредни критики към вицепремиера и лидер на БСП Корнелия Нинова по повод твърденията ѝ, че до Украйна не достигат български оръжия и боеприпаси.

“Твърденията на г-жа Нинова са некоректни и лесно проверими. Явно г-жа Нинова се опитва да избяга от подписа си под разрешителните за износ на оръжия за трети страни, които тя знае много добре, че стигат до Украйна. Тук не става въпрос за договори. Това са частни фирми. Но важен е подписът в комисията, която тя председателства, с който подпис се разрешава износът”, коментира президентът.

Той визира обстоятелството, че като министър на икономиката Нинова председателства междуведомствената комисия, която контролира износа на български оръжия и боеприпаси.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)