Радев след срещата с Медведев: Българското правителство излезе от летаргията по отношения на Русия

„В последните седмици българското правителство излезе от летаргията по отношение на Русия“, заяви президентът Румен Радев след срещата си в Москва с премиера на Руската федерация Дмитрий Медведев.

[ad id=“225664″]

„Тази среща е пробив“, категоричен бе българският държавен глава. Той разясни пред придружаващите го журналисти, че двамата с руския премиер са говорили и за енергийни проекти, обединили са се и за важността на търговско-икономическите отношения между България и Русия, съобщава Епицентър.бг.

„В последните седмици българското правителство излезе от летаргията по отношение на Русия“, каза още президентът и посочи проекта АЕЦ „Белене”. Той отбеляза и посещението на министъра на енергетиката Петкова в Сочи: „Всичко това е похвално, но недостатъчно. Всичко от визитата ми трябва да бъде използвано, защото тези срещи дават един импулс“, заяви Румен Радев. Президентът каза още, че средата за сигурност вече е станала толкова сложна, че не само България, а и ЕС осъзнава, че е най-добре да преки доставки на газ през Черно море.

[ad id=“263680″]

„Призовавам правителствата на България и Русия да преразгледат още веднъж възможността за пряка доставка на руски газ през Черно море в страната ни“, каза още Румен Радев.

„На първо място положителният импулс от тази визита, която правим с премиера Медведев и с президента Путин утре, трябва да бъде използван по най-добрия начин от българското правителство. Тези срещи дават един импулс и отварят възможности за работа на министрите. Очаквам и тук вече премиерът Медведев се ангажира, есента, най-вероятно през септември, да се състои отлаганата от години 16-ата сесия на Междуправителствената комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество“, заяви Радев.

[ad id=“236993″]

По думите му там вече в конкретика трябва да се разгледат всички проекти и съответно да се взимат решения по тях.

„Средата за сигурност вече стана толкова сложна, че не само България, а ЕС осъзнава все повече, че най-добре е да има директен излаз за доставка газ в държава-член на ЕС. Призовавам двете правителства да преразгледат още веднъж възможността за пряка доставка на руски газ през Черно море в България, разбира се и с ЕК. Нека вземем за пример и „Северен поток“, подчерта президентът.

[ad id=“236999″]

„Санкциите не са повод за замразяване на отношенията, както се мисли много често“, каза още пред медиите президентът Румен Радев.

„След два дни тук ще бъде президентът на Франция, която за миналата година успя да измести Германия като пряк инвеститор N1 в Руската федерация. Франция има стокообмен с Русия за миналата година от 16 млрд. долара, а Германия има стокообмен от 50 млрд. евро. Нека сами да си направим извод за санкциите. Моето мнение за санкциите го знаете, но това е въпрос от компетентността на Европейския съвет, където България се представлява от министър-председателя“, посочи още българският държавен глава.

[ad id=“237001″]

Той подчерта, че скоро ще има визита на премиера Борисов в Русия. „Затова ви казвам, че е много важно да се използва този импулс и двете правителства да работят заедно за конкретизиране на конкретни сфери за сътрудничество. Има и тежки области, където трудно ще намерим решение, но това не означава, че трябва да бягаме от тях. Мога веднага да ви кажа кои са – лицензионният режим за производство за военна техника, въоръжени резервни части по спогодба между Народна Р България и СССР. Тук България има своите определени интереси, българският военно-промишлен комплекс е важна част от българската икономика“, допълни президентът.

[ad id=“238430″]

Румен Радев не скри, че има изисквания на руската страна, които са неприемливи за страната ни и България трябва да отстоява своите интереси. „Например, България предварително да съгласува с руската страна продажба на произведена в България военна техника и въоръжения в други страни. Това за нас е неприемливо. Много ясно го обясних на премиера Медведев, но това не означава, че не трябва да има диалог и намиране на решение, което е взаимно изгодно и за двете страни“, каза още Румен Радев.

[ad id=“218001″]

Днес и утре държавният глава е на посещение в Руската федерация. По-късно през деня в Большой театър президентът ще присъства на оперната постановка „Зигфрид“ от Рихард Вагнер на Софийската опера и балет. В сградата на българското посолство в руската столица Румен Радев ще разговаря с видни български и руски културни дейци и общественици. По време на посещението си в Русия българският президент е придружаван от своята съпруга Десислава.


image0 (9K)