Радикалите в БСП за политическата отговорност

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Септември” брой 76, 1990 г.

ДВИЖЕНИЕТО ЗА РАДИКАЛНА ПРОМЯНА В БСП ПОСТАВЯ ВЪПРОСА ЗА

ПОЛИТИЧЕСКАТА ОТГОВОРНОСТ

В редакцията се получи декларация, подписана от оперативното бюро на Движението за радикална промяна в БСП в която се казва, че защищавайки позицията за необходимостта от търсене на политическа отговорност на всички кадри на общинската организация на БСП отстоявали и утвърждавали тоталитаризма в Старозагорския край, на заседание на Общинския партиен съвет на БСП е било внесено предложение за конкретни действия.

„В предложеното бе посочено – се казва в декларацията, – че в навечерието на 39 конгрес на БСП е нужно да се постави въпросът за политическата отговорност на бившите първи секретари на ОК на ОбК на БКП Минчо Йовчев и Иван Иванов, на бившите секретари Л. Данев, Ст. Куртев и К. Колев, на бившите номенклатурни кадри Г. Великов и Т. Андонов. Комисията по партийна етика, макар и в непълен състав, подкрепи това предложение. Но болшинството от членовете на партийния съвет го отхвърлиха като ненавременно и лишено от доказателства.”

В декларацията се сочи, че по този начин Общинският съвет на БСП допълнително спъва и без това бавния процес на обновление на партийната организация, действие, което крие опасност от редица отрицателни последици. Напомня се, че от 20 януари, когато конференцията на общинската организация прие и записа като решение, че решително осъжда тоталитаризма и неговите носители, досега нищо не е направено по практическото изпълнение на този тезис.


image0 (9K)