Развитие по случая с българина, който САЩ искат да им бъде предаден

Окръжният съд в Добрич освободи от ареста и постанови мярка за неотклонение „подписка“ в 60-дневен срок на Желяз Андреев, за чието екстрадиране настояват Съединените щати. Решението на съда може да се обжалва в 3-дневен срок. Предстои насрочване на дата за делото по искането за екстрадиция. В съдебната зала бяха изслушани пледоариите на обвинението и защитата, съобщи БНР.

[ad id=“225664″]

Мъжът беше задържан от полицията на 7-и април по искане за екстрадирането му в САЩ. Той е обвинен в участие в заговор за нарушаване на ембаргото срещу Сирия и за измама към Съединените американски щати, докато е бил служител в отдел „Продажби“ в българския офис на американска фирма. Там Желяз Андреев е търгувал с авиационни части. Оказва се, че един от клиентите му е била сирийската компания „Сирия Ер“.

[ad id=“263680″]

В съдебната зала Желяз Андреев заяви, че като служител в отдел Продажби на „АВ Тронкс“ е изпълнявал задълженията си според трудовата си характеристика и никога не е предполагал, че те са в нарушение на американските закони. Той категорично отрече да е изготвял или фалшифицирал документи. Андреев подчерта, че никога не е посещавал Съединените щати. Не е кандидатствал дори за виза.

[ad id=“237001″]

На свидетелската скамейка в негова защита се яви приятелката му Милена Здравкова, с която са били колеги във въпросната фирма. Тя подкрепи думите му, че като работници на най-ниското йерархично ниво са изпълнявали нарежданията на своите преки ръководители.

Защитата на Желяз Андреев поиска от съда да го освободи от ареста, защото няма риск той да се укрие.

bnr.bg


image0 (9K)