Разговорите за голяма коалиция в Германия започват на 26 януари

След приключването им ГСДП ще подложи споразумението на вътрешнопартиен референдум

[ad id=“263680″]

Официалните преговори за формиране на управляваща коалиция между „Съюза“ (ХДС/ХСС) на германския канцлер Ангела Меркел с ГСДП ще започнат в петък, 26 януари. Това заяви Reuters, като се позова на партийни източници.

Меркел и Хорст Зеехофер, който води баварския Християн-социален съюз ще се срещнат с председателя на германските социалдемократи Мартин Шулц в 9:00 сутринта (10:00 българско време) в Берлин. След това ще се проведе среща между 15 водещи политици от трите партии.

[ad id=“218001″]

В четвъртък Германската социалдемократическа партия (ГСДП) се събира за вътрешни консултации преди началото на преговорите за съставяне на нова голяма коалиция със Съюза (ХДС/ХСС), съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от „Фокус“.

Съюзът (ХДС/ХСС) проведе консултациите си по-рано тази седмица. Лидерите на двете партии от политическия блок – Ангела Меркел (ХДС) и Хорст Зеехофер (ХСС) проведоха среща с председателя на германските социалдемократи Мартин Шулц в понеделник, само ден след ключовия конгрес на ГСДП в Бон, на който бе дадена „зелена светлина“ за коалиционните преговори.

[ad id=“218548″]

След приключването им ГСДП възнамерява да представи окончателното споразумение за гласуване от 440-те хиляди членове на партията. От резултатите от вота зависи дали политическата сила, водена от Мартин Шулц, ще взезе в новото федерално правителство.

Източник


image0 (9K)