„Разочаровани ще има доста“. Какъв е предложеният от Слави Трифонов кабинет и кой ще го подкрепи

Предложеният кабинет от „Има такъв народ“ (ИТН) е на „промяната“ или на „подмяната“? Проектът за правителство търси гласове от „партиите на протеста“ или пък търсенето на тяхната подкрепа е „инсценировка“? Още едни избори са добър или лош вариант?

По тези въпроси Свободна Европа потърси мнението на политолога и специалист по сравнително конституционно право Даниел Смилов и социолога Живко Георгиев. Според тях:

  • Вариантите пред парламента са два – или ИТН да открият формула, с която кабинетът да бъде гласуван, или да се стигне до нови избори;
  • Избрано или не, в предложеното от ИТН правителство липсват личности, които да са били активни по обществено значими теми, а съставът му определено не е това, което се е очаквало от гражданите в тази ситуация;
  • Дори и реализирането на правителството обаче може да се окаже тест за развитието на всички партии и най-вече за мандатоносителя.

Сигурно и вие сте се объркали от този постоянен поток на разнопосочни информации и мнения от 11 юли насам. Тогава основаната от Слави Трифонов партия „Има такъв народ“ спечели най-много депутати на изборите, но 65-те места в Народното събрание изобщо не са достатъчни за излъчване на правителство.

Засега нито една от останалите политически сили не е заявила, че ще подкрепи предложеното правителство начело с Пламен Николов, въпреки проведените срещи и постигнато съгласие за основните приоритети на следващото управление.

Обявяването на поименния състав на предложеното правителство във вторник изглежда усложни задачата, вместо да я улесни.

Засега единственото сигурно, поне по думите на членовете на партията на Трифонов, е, че проектът ще бъде подложен на гласуване в пленарната зала, независимо дали за него има декларирана подкрепа или не.

Партиен кабинет без летящ старт

Седмиците на преговори и поведението на участниците в тях – ИТН от една страна и „Демократична България“ (ДБ), „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ) и БСП от друга, поне засега не доведоха до ясно декларирана и обвързана с програма или декларация политическа подкрепа.

Според Даниел Смилов това е един от основните проблеми, тъй като липсата на ясно споразумение не дава гаранция нито за изпълнението, нито за срока на „изчетените приоритети“.

По неговите думи кабинетът трудно може да бъде окачествен като „експертен“, тъй с някои малки изключения, липсват „ярките експерти“ като например Марио Драги в Италия и дори част от фигурите в настоящото служебно правителство.

Това са хора от партията на Слави Трифонов и можем да го определим като техен партиен кабинет.

„Става дума за хора, част от които са подбирани с кастинг от Слави Трифонов и неговите сценаристи. Самият Тошко Йорданов каза, че 90% това са хора от партията на Слави Трифонов и можем да го определим като техен партиен кабинет“, каза още Смилов.

Според Живко Георгиев кабинетът не е „чудото, което се очакваше“.

„Почти съм сигурен, че разочаровани ще има доста, в това число и симпатизантите на ИТН. Истината е, че на този етап единственото, което можем да кажем, е че ще му е много трудно на този кабинет в създадената до голяма степен и от самата партия атмосфера“, казва Георгиев.

Той допълва, че при реализиране на мандата правителството няма да се радва на „летящ старт“ заради очаквания нисък рейтинг, който е много нетипичен за начало на управление. Единственият шанс за подобрение на мнението, включително и за ИТН, е в промяна на досегашния стил, последователност и почтеност, както и евентуална приемственост със служебното правителство.

CV, но не и биографии

Ако преди няколко седмици предложеният начело с Николай Василев кабинет беше бързо оттеглен заради силната критика срещу състава му, то сега, поне по думите на представителите на ИТН, промени няма да има и този вариант е окончателен.

Според Даниел Смилов съвпаденията между двете предложения са видими, а най-голямата разлика е около личността на министър-председателя. Ако за Василев се е знаело достатъчно и в този смисъл някои негови политики са били предвидими, не така стоят нещата с Пламен Николов. В същото време обаче заради липсата на ясно споразумение за политики остават неясноти около предложенията например за космическите въпроси или за министъра по ромските въпроси.

„Има и наследени проблеми, ще видим какво ще стане около вътрешния министър Петър Илиев, проблемът с плагиатството как ще се развие и има и озадачаващи назначения в тежък ресор като съдебния. Там има нова фигура, която не е известна с нищо в публичното пространство и с някакви позитивно заети или отстоявани позиции“, казва Смилов.

За Живко Георгиев предложените министри са твърде непознати, някои от тях дори и в професионалната им битност. Според него липсва реализирането на публичното очакване министерствата да бъдат оглавявани и от по-ярки личности с „гражданска биография“.

„Така се смениха времената, че днес на сцената излиза едно младо поколение, което може да се похвали със CV, но не с биография“, каза още Георгиев.

Какво следва

След като във вторник обяви състава на кабинета, в сряда ИТН опита да смекчи тона, като официално представи приоритетите на проекто-кабинета, с които поиска и подкрепата на ДБ, ИБГНИ и БСП. Въпреки това и дългите преговори поне засега няма партия, която категорично да е заявила подкрепа.

Според Смилов вариантите пред депутатите са няколко. От една страна е възможността за гласуване на правителство с минимална подкрепа и последващо управляване в плаващи мнозинства, в които да се търси подкрепа за различни политики, включително от ГЕРБ и ДПС. Другият вариант е все пак кабинетът „Николов“ да получи подкрепата, която търси, от „партиите на протеста“ и БСП, но само в случай на ясни гаранции.

„Не се изключва този, че това е просто поредна провокация, чрез която да се стигне до избори и Слави Трифонов да каже „ето ние опитахме, съставихме кабинет, но вината е в другите, които не го гласуваха“. Този вариант според мен не бива да се подценява“, казва още Смилов, според когото реализиране на мандат с друг носител е „много слабо вероятно“.

Възможна еъначална подкрепа и поне 100 дена управление.

„Възможна начална подкрепа и поне 100 дена управление“. Това, според Живко Георгиев, е един от реалистичните варианти пред партиите, тъй като никоя от тях, включително и ГЕРБ, не иска да участва в поредни избори. По неговите думи подобна ситуация ще бъде и тест за ИТН, тъй като ще им се наложи да променят поведението си към по-голяма диалогичност, което пък би им гарантирало по-дългосрочно политическо съществуване.

Той не изключва и варианта, в който партията на Трифонов може да бъде изкушена да използва властта за партийно строителство по примера на други формации в миналото.

От друга страна новите избори биха могли да доведат до различни резултати, но „промяната“ няма да бъде съществена. Според Живко Георгиев това се дължи на омаломощената политическа система на страната и лошата кондиция на обществото, на което се налага да „заживее в различно бъдеще“.

„За всички тези години политическото и политическите партии се дискредитираха, политиците са стигматизирани, не са изключение даже и новите, които изгряха сега на политическата сцена. Нямаме пред себе си възможността за лесен магически изход“, казва още той.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)