Ракът дебне не само в некачествените храни

Ракът дебне не само в некачествените храни, но и от на пръв поглед безобидни вещи у дома. Американски учени съставиха списък на най-опасните неща, които има във всяка къща и които вече доказано са свързани с развитието на тумори.

[ad id=“225664″]

Поради недостатъчната регулация от страна на държавните органи във всички страни, много от почистващите продукти на пазара съдържат канцерогени като формалдехид, нитробензен, метиленхлорид и нафталин, както и токсини и увреждащи хормоните вещества. Отделно от това има и други съставки, които пък водят със себе си потенциални увреждания на черния дроб, бъбреците, мозъка, както и алергични реакции и астма.

Продуктите на съвременната химическа индустрия, които използваме всеки ден за почистване и ароматизиране са сред най-опасните, защото хората не си дават сметка, че съсипват здравето и съкращават живота им. Вижте кои са те според онколожката Лиз Армстронг и колегите й, автори на новото изследване.

[ad id=“236999″]

1. Ароматизатори за въздух – съдържат нафталин и формалдехид. Вместо тях можем да опитаме натурални етерични масла или зеолит.

2. Епоксидните лепила и лепилата с гумен цимент, акрилните бои и разтвори, както и перманентните маркери често съдържат канцерогени.

3. Свещи – ароматизираните парафинови свещи произвеждат вторични продукти като сажди вследствие на горенето. Безопасни са свещите от пчелен восък с памучни фитили. Не се заблуждавайте, че като проветрите и всичко ще е наред. Токсините се полепват по стените и мебелите и ви тровят и докато спите. Предишно проучване за действието на парафиновите свещи върху здравето доказа, че те се вредни колкото цигарите.

4. Препаратите за почистване на килими и тапицерии са с много високо съдържание на карцерогенни химикали. Същото важи и за химическото чистене. На първо място трябва да избираме дрехи, които не се нуждаят от перхлоретилен, за да бъдат почистени. Ако все пак трябва да използваме химическо чистене, добре е да потърсите такова, в което се използват течни CO2 почистващи препарати или такива на натурална цитрусова основа.

5. Микровълновите печки също са много опасни и заедно с пластмасовите съдове представляват коктейл, който вдига с над 40 на сто риска от развитие на рак. Най-добре не използвайте такъв уред или поне ползвайте за него само специални съдове, на които е упоменато, че могат да се слагат в микровълновата.

Източник: healthandfood


image0 (9K)